Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.04.2014.
02:51
Vesti A

Ko je kriv za Tamarinu smrt?

Da su spasioci bili bolje opremljeni i organizovani, više života bilo bi spaseno posle katastrofalnog zemljotresa, koji je pre tri godine pogodio Krajstčerč na Novom Zelandu. Ovo je jedan od zaključaka iz izveštaja sa sudske istrage objavljenog ove nedelje. Komentar istražnog sudije odnosi se na smrt osam osoba, koje su preživele rušenje zgrade CTV, ali su umrle pod ruševinama, čekajući da im stigne pomoć.

Foto: Ilustracija
 

Među žrtvama u zgradi bila je i srpska doktorka Tamara Cvetanova na koju su, uz najnoviji izveštaj, iznova podsetili ABC Njuz i reporterka s Novog Zelanda Dominik Svorc. Uz izveštaj je prikazan snimak Tamarinog supruga Aleka Cvetanova, koji je s njom bio na telefonskoj vezi u noći kada je zemljotres srušio zgradu, u kojoj je ona pohađala kurs engleskog jezika.
 

Advokat: Mogli su da je spasu

Međutim, advokat Aleka Cvetanova, Najdžel Hempton, kaže da dozvoljava sebi da ima drugačije mišljenje.
- Zzao mi je, ali ovo samo za sebe govori. Još opreme, svakako, još ljudi, svakako, mogli su da poboljšaju šanse da njen život bude spasen. To je smisao.

- Ljudi čine sve što mogu da te spasu, hrabrio je Alek svoju suprugu pod ruševinama.
Dominik Svorc navodi da se "ne može poricati želja da Tamara Cvetanova i sedam drugih polaznika škole za jezike, zakopanih pod ruševinama i komadima betona, budu spaseni". Ali, ističe on, nije bio jasan način na koji se to mislilo i radilo.


U svom izveštaju, naime, istražni sudija Gordon Matenga dao je detalje o nizu problema koji su pratili napore spasilaca. Najpre, kasnilo se sa dopremanjem spasilaca i njihove opreme iz Oklenda u Krajstčerč, zato što je avion kojim je trebalo da dođu bio premali.

Te večeri, u Krajstčerču je bilo 13 izvršnih oficira vatrogasne službe, a ni jedan od njih nije uspostavio centar za pomoć uz zgradu CTV - mesto na kome je izgubljeno 115 od ukupno 185 života koje je zemljotres ukupno odneo.


 

"Kako da dođemo do pravde"

U Adelejdu, Marlin Sumpalong kaže da izveštaj istražnog sudije ne daje više svetla o smrti njene 25-godišnje kćerke Rije Me, koja je bila pod ruševinama blizu Tamare. Sve što zna o njoj jeste da su joj ruke bile blokirane. Njeni ostaci nikad nisu izvađeni. I niko dosad nije pozvan na odgovornost za katastrofu, saopštila je reporterka ABC-ija.
- Ja samo plačem. Ne mogu da opišem kako se osećam. Moja porodica pati i sada i ja ne znam gde da odem i ko nam može pomoći da dođemo do pravde.

 

 

Bilo je nesporazuma takođe oko opreme - spasioci sa jedne strane srušene zgrade nisu bili upoznati s tim da se sa druge strane objekta nalazi oprema za rezanje betona. U međuvremenu, iz dubine ruševina stizale su sms poruke i telefonski pozivi za pomoć. Poslednji poziv doktorke Cvetanove stigao je skoro 12 sati posle zemljotresa.


Istražni sudija kaže da je "više ljudi, više opreme, bolja komunikacija i bolja struktura spasavanja, mogli da poboljšaju ukupno stanje i šanse da se spase više života". Ali, rekao je on, nije ubeđen da bi i takva poboljšanja imala za rezultat lociranje i spasavanje svih osam osoba o kojima se radi. Dakle, njegov zaključak je da napori na traženju i spasavanju nisu bili uzrok njihove smrti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online