Subota 05.04.2014.
02:51
Vesti

Ko je kriv za Tamarinu smrt?

Foto: Ilustracija
 

Među žrtvama u zgradi bila je i srpska doktorka Tamara Cvetanova na koju su, uz najnoviji izveštaj, iznova podsetili ABC Njuz i reporterka s Novog Zelanda Dominik Svorc. Uz izveštaj je prikazan snimak Tamarinog supruga Aleka Cvetanova, koji je s njom bio na telefonskoj vezi u noći kada je zemljotres srušio zgradu, u kojoj je ona pohađala kurs engleskog jezika.
 

Advokat: Mogli su da je spasu

Međutim, advokat Aleka Cvetanova, Najdžel Hempton, kaže da dozvoljava sebi da ima drugačije mišljenje.
- Zzao mi je, ali ovo samo za sebe govori. Još opreme, svakako, još ljudi, svakako, mogli su da poboljšaju šanse da njen život bude spasen. To je smisao.

- Ljudi čine sve što mogu da te spasu, hrabrio je Alek svoju suprugu pod ruševinama.
Dominik Svorc navodi da se "ne može poricati želja da Tamara Cvetanova i sedam drugih polaznika škole za jezike, zakopanih pod ruševinama i komadima betona, budu spaseni". Ali, ističe on, nije bio jasan način na koji se to mislilo i radilo.


U svom izveštaju, naime, istražni sudija Gordon Matenga dao je detalje o nizu problema koji su pratili napore spasilaca. Najpre, kasnilo se sa dopremanjem spasilaca i njihove opreme iz Oklenda u Krajstčerč, zato što je avion kojim je trebalo da dođu bio premali.

Te večeri, u Krajstčerču je bilo 13 izvršnih oficira vatrogasne službe, a ni jedan od njih nije uspostavio centar za pomoć uz zgradu CTV - mesto na kome je izgubljeno 115 od ukupno 185 života koje je zemljotres ukupno odneo.


 

"Kako da dođemo do pravde"

U Adelejdu, Marlin Sumpalong kaže da izveštaj istražnog sudije ne daje više svetla o smrti njene 25-godišnje kćerke Rije Me, koja je bila pod ruševinama blizu Tamare. Sve što zna o njoj jeste da su joj ruke bile blokirane. Njeni ostaci nikad nisu izvađeni. I niko dosad nije pozvan na odgovornost za katastrofu, saopštila je reporterka ABC-ija.
- Ja samo plačem. Ne mogu da opišem kako se osećam. Moja porodica pati i sada i ja ne znam gde da odem i ko nam može pomoći da dođemo do pravde.

 

 

Bilo je nesporazuma takođe oko opreme - spasioci sa jedne strane srušene zgrade nisu bili upoznati s tim da se sa druge strane objekta nalazi oprema za rezanje betona. U međuvremenu, iz dubine ruševina stizale su sms poruke i telefonski pozivi za pomoć. Poslednji poziv doktorke Cvetanove stigao je skoro 12 sati posle zemljotresa.


Istražni sudija kaže da je "više ljudi, više opreme, bolja komunikacija i bolja struktura spasavanja, mogli da poboljšaju ukupno stanje i šanse da se spase više života". Ali, rekao je on, nije ubeđen da bi i takva poboljšanja imala za rezultat lociranje i spasavanje svih osam osoba o kojima se radi. Dakle, njegov zaključak je da napori na traženju i spasavanju nisu bili uzrok njihove smrti.

2024 © - Vesti online