Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.04.2014.
01:50
Vesti A

Crkve postaju kuće i obdaništa

Osipanje članstva dovelo je od 2009. godine u Viktoriji do zatvaranja čak 145 crkava, a većina ih je u manjim mestima i na selu. Crkvene zgrade su prodate i novi vlasnici pretvorili su ih u kuće, poslovni prostor, čak i u dečja obdaništa.

Porodica Glison pred crkvom u Balaratu koja je zatvorena
 

Crkva ujedinjenja prodala je 74 crkve, od čega 20 u Melburnu. Osam je van upotrebe nakon kolapsa njihovog koledža "Akacija" 2012. godine. Katolička crkva zatvorila je i prodala 17 crkava u parohijama Melburna, Sendhersta i Balarata, ali je otvorila četiri nove u Melburnu.


Anglikanka crkva zatvorila je vrata 53 crkve u četiri parohije - Melburnu, Vongarati, Gipslendu i Balaratu. Još tri crkve su označene za zatvaranje i prodaju u toku sledećih tri do šest meseci. Inače, od 2008. godine, Anglikanska crkva osnovala je tri nove parohije, većinu na obodu Bendiga.


Podaci iz Viktorije nisu usamljeni. Broj aktivnih hrišćanskih vernika opada u celoj Australiji. Prema poslednjim podacima, broj Australijanaca koji dolaze u crkvu jednom mesečno od 2009. godine opao je na 15 odsto. Godine 1950. čak 44 odsto njih redovno je jednom nedeljno posećivalo crkvu.


Prema podacima Biroa za statistiku, tokom poslednje decenije, broj Australijanaca koji se izjašnjavaju kao hrišćani, takođe je opao za sedam odsto.


Dr Mark Lorens, generalni sekretar Crkve ujedinjenja za Viktoriju i Tasmaniju kaže da posebno seoske kongregacije opadaju i neke od njih čak nestaju. Preostale zajednice su često suočene sa zahtevima da brinu o imanjima koja su sve starija.

Prodaja tih crkava, kaže on, daje zajednicama šansu da se pridruže drugima.


- Treba da menjamo našu praksu, ali ne našu poruku - kaže sveštenik.
Direktor za komunikacije katoličke nadbiskupije Melburna Džejms O'Farel kaže da su crkve građene da bi odgovarale verskim potrebama lokalnih zajednica.

 

Gubi se i nasleđe

Istoričarka Ana Begs-Santer, predavač na Univerzitetu Federacije u Balaratu, ističe da su ovim zatvaranjima najteže pogođeni gradovi u unutrašnjosti, jer su time izgubili ne samo mesta za versko okupljanje, već i društvene centre. Uz to, prodaja crkava takođe je i značajan gubitak dela istorijskog nasleđa.
- Ono što je toliko važno jeste upravo crkveno nasleđe - zgrada, unutrašnja oprema, orgulje, statue, vitraži na staklima. To je gubitak pamćenja zajednice. I to je ogroman emotivni gubitak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online