Sreda 02.04.2014.
01:50
Vesti

Crkve postaju kuće i obdaništa

Porodica Glison pred crkvom u Balaratu koja je zatvorena
 

Crkva ujedinjenja prodala je 74 crkve, od čega 20 u Melburnu. Osam je van upotrebe nakon kolapsa njihovog koledža "Akacija" 2012. godine. Katolička crkva zatvorila je i prodala 17 crkava u parohijama Melburna, Sendhersta i Balarata, ali je otvorila četiri nove u Melburnu.


Anglikanka crkva zatvorila je vrata 53 crkve u četiri parohije - Melburnu, Vongarati, Gipslendu i Balaratu. Još tri crkve su označene za zatvaranje i prodaju u toku sledećih tri do šest meseci. Inače, od 2008. godine, Anglikanska crkva osnovala je tri nove parohije, većinu na obodu Bendiga.


Podaci iz Viktorije nisu usamljeni. Broj aktivnih hrišćanskih vernika opada u celoj Australiji. Prema poslednjim podacima, broj Australijanaca koji dolaze u crkvu jednom mesečno od 2009. godine opao je na 15 odsto. Godine 1950. čak 44 odsto njih redovno je jednom nedeljno posećivalo crkvu.


Prema podacima Biroa za statistiku, tokom poslednje decenije, broj Australijanaca koji se izjašnjavaju kao hrišćani, takođe je opao za sedam odsto.


Dr Mark Lorens, generalni sekretar Crkve ujedinjenja za Viktoriju i Tasmaniju kaže da posebno seoske kongregacije opadaju i neke od njih čak nestaju. Preostale zajednice su često suočene sa zahtevima da brinu o imanjima koja su sve starija.

Prodaja tih crkava, kaže on, daje zajednicama šansu da se pridruže drugima.


- Treba da menjamo našu praksu, ali ne našu poruku - kaže sveštenik.
Direktor za komunikacije katoličke nadbiskupije Melburna Džejms O'Farel kaže da su crkve građene da bi odgovarale verskim potrebama lokalnih zajednica.

 

Gubi se i nasleđe

Istoričarka Ana Begs-Santer, predavač na Univerzitetu Federacije u Balaratu, ističe da su ovim zatvaranjima najteže pogođeni gradovi u unutrašnjosti, jer su time izgubili ne samo mesta za versko okupljanje, već i društvene centre. Uz to, prodaja crkava takođe je i značajan gubitak dela istorijskog nasleđa.
- Ono što je toliko važno jeste upravo crkveno nasleđe - zgrada, unutrašnja oprema, orgulje, statue, vitraži na staklima. To je gubitak pamćenja zajednice. I to je ogroman emotivni gubitak.

2024 © - Vesti online