Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 30.03.2014.
06:20
Beta A

Zemlja se raspada, a Asad organizuje izbore

Sirijski predsednik Bašar al Asad diskretno se priprema da početkom ovog leta održi izbore, kako bi osvojio još jedan sedmogodišnji predsednički mandat, navodi Asošiejted Pres (AP), podsećajući da je sirijski građanski rat ušao u svoju četvrtu godinu.

Kako u ruševinama, dok padaju bombe, organizovati izbore i pošteno brojati glasove
 

Veći deo Sirije je ili u ruševinama ili pod kontrolom opozicije, trećina stanovništva raseljena je usled građanskog rata i u takvim okolnostima održavanje predsedničkih izbora izgleda neizvodljivo, ali sirijski zvaničnici insistiraju na tome da će izbori biti održani na vreme, dodaje AP.

Izbori su, kako navodi agencija, ključna tema za sirijsku vladu u njihovom predstavljanju situacije u Siriji pred međunarodnom zajednicom, posebno u kontekstu neuspelih mirovnih pregovora u Ženevi, kada su sirijski zvaničnici čvrsto odbacili mogućnost da se Asad povuče pred pobunjenicima.

  

Umesto toga, oni predsedničke izbore predstavljaju kao rešenje za krizu tvrdeći da, ako Sirijci ponovo izberu Asada, borbe treba da prestanu, a da će, ako ga ne izaberu, on otići sa vlasti. Posmatrači smatraju da bi bilo besmisleno verovati da bi izbori mogli biti izraz stvarnog izbora, i da je Asad siguran u pobedu.

Tamo gde su pobunjenici neće ni moći da bude izbora
 

Bilo bi, kako kažu, nemoguće održati izbore u područjima koja su pod kontrolom pobunjenika, dok u područjima koja su pod kontrolom sirijske vlade mnogi ne bi smeli da glasaju za ikoga osim Asada jer su u strahu od tajne policije koja je tesno nadgledala prošle izbore.

"Postoji jaz između onoga što se dešava u umu sirijskog predsednika i realnosti. On ima fiksaciju na predsedničku funkciju i ne vidi izvan toga", rekao je Hilal Kašan, profesor političkih nauka na Američkom univerzitetu u Bejrutu.

On ocenjuje da, ako bi međunarodna zajednica shvatila ozbiljno te izbore, to bio znak da u međunarodnoj zajednici nešto ozbiljno ne valja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.03.2014. 09:41
Јесте Сирија се распада и народ нема живот ,нема паре за лекове и хлеб. Али зашто је такво стање у Сирији и ко је крив за те проблеме у Сирији ??? Преседник Асад уопште није крив и народ Сирије није крив. САД и НАТО су потплатили домаће издајнике и почео је рат .Из Новог Пазара су отишли плаћеници да пуцају на недужног Асада. Руси у Сирији имају војну базу у Тартусу и САД желе да иселе ту Руску војну базу али Асад не дозвољава. САД желе и да окупирају Сирију и због нафте. Рат као и широм света увек почињу луди американци.
Nedelja 30.03.2014. 11:28
PURIFIKACIJA ZLA.. navodi Asošiejted Pres (AP)..Veći deo Sirije je ili u ruševinama ili pod kontrolom opozicije.....mnogi ne bi smeli da glasaju za ikoga osim Asada jer su u strahu od tajne policije koja je tesno nadgledala prošle izbore....CIJI AGENTI SU VODILI BANDU,sta je s BLEKVOTEROM U CIJOJ GLAVI JE PROMENA REZIMA, JER NE SLUSA......Postoji jaz između onoga što se dešava u umu sirijskog predsednika i realnosti. On ima fiksaciju na predsedničku funkciju i ne vidi izvan toga POVR...CANJE.......a da su dosli kanibali? Sta je sa nacistima u Ukrajini?....On ocenjuje da, ako bi međunarodna zajednica shvatila ozbiljno te izbore, to bio znak da u međunarodnoj zajednici nešto ozbiljno nevalja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online