Nedelja 30.03.2014.
06:20
Beta

Zemlja se raspada, a Asad organizuje izbore

Kako u ruševinama, dok padaju bombe, organizovati izbore i pošteno brojati glasove
 

Veći deo Sirije je ili u ruševinama ili pod kontrolom opozicije, trećina stanovništva raseljena je usled građanskog rata i u takvim okolnostima održavanje predsedničkih izbora izgleda neizvodljivo, ali sirijski zvaničnici insistiraju na tome da će izbori biti održani na vreme, dodaje AP.

Izbori su, kako navodi agencija, ključna tema za sirijsku vladu u njihovom predstavljanju situacije u Siriji pred međunarodnom zajednicom, posebno u kontekstu neuspelih mirovnih pregovora u Ženevi, kada su sirijski zvaničnici čvrsto odbacili mogućnost da se Asad povuče pred pobunjenicima.

  

Umesto toga, oni predsedničke izbore predstavljaju kao rešenje za krizu tvrdeći da, ako Sirijci ponovo izberu Asada, borbe treba da prestanu, a da će, ako ga ne izaberu, on otići sa vlasti. Posmatrači smatraju da bi bilo besmisleno verovati da bi izbori mogli biti izraz stvarnog izbora, i da je Asad siguran u pobedu.

Tamo gde su pobunjenici neće ni moći da bude izbora
 

Bilo bi, kako kažu, nemoguće održati izbore u područjima koja su pod kontrolom pobunjenika, dok u područjima koja su pod kontrolom sirijske vlade mnogi ne bi smeli da glasaju za ikoga osim Asada jer su u strahu od tajne policije koja je tesno nadgledala prošle izbore.

"Postoji jaz između onoga što se dešava u umu sirijskog predsednika i realnosti. On ima fiksaciju na predsedničku funkciju i ne vidi izvan toga", rekao je Hilal Kašan, profesor političkih nauka na Američkom univerzitetu u Bejrutu.

On ocenjuje da, ako bi međunarodna zajednica shvatila ozbiljno te izbore, to bio znak da u međunarodnoj zajednici nešto ozbiljno ne valja.

2024 © - Vesti online