Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.03.2014.
15:42
Beta A

Kosovo "odlučuje" o predsedniku Slovačke?

Slovaci sutra izlaze na birališta da u drugom krugu između sadašnjeg premijera Roberta Fica i preduzetnika i filantropa Andreja Kiske izaberu novog šefa države koji će u junu zameniti predsednika Ivana Gašparoviča kada mu istekne poslednji, drugi mandat.

Ne želi da prizna Kosovo: Robetto Fico, premijer Slovačke i predsednički kandidat
 

Šanse oba kandidata izjednačene su, pošto je lider levice, premijer Fico u prvom krugu 15. marta osvojio 28 odsto glasova a Kiska, koga sada pred drugi krug podržava većina od 12 neuspešnih kandidata, 24 odsto glasova i ima podršku desnice.

Ruska aneksija Krima i kriza u Ukrajini nametnuli su neočekivano spoljnu politiku i odnos budućeg predsednika prema nezavisnosti Kosova i bombardovanju SR Jugoslavije kao jednu od nosećih tema predizborne kampanje i TV duela.

Veće interesovanje glasača za drugi krug predsedničkih izbora

Za ovaj drugi krug izbora vlada veće interesovanje birača nego za prvi kada je glasalo svega 43 odsto od preko četiri miliona Slovaka upisanih u biračke spiskove. Manja izlaznost pogodila je pre svega Fica, kao favorita izbora, ali sada pred drugi krug nijedna renomirana agencija za istraživanje javnog mnjenja ne usuđuje da  procenjuje ni izlaznost, a kamoli ishod.

Kiska se kao jedini od kandidata u prvom krugu založio za to da Slovačka promeni stav da ne priznaje nezavisnost Kosova, na koji vladu obavezuje i rezolucija slovačkog parlamenta i da nezavisno Kosovo prizna kao faktor stabilizacije na Balkanu.

"Ko kaže da treba priznati Kosovo ne shvata elementarna pravila spoljne politike. Ko govori o priznaju Kosova ugrožava teritorijalni integritet Slovačke", kazao je u jednoj od TV debata premijer Fico. Slovački premijer u predizbornoj kampanji i povodom krize u Ukrajini i aneksije Krima naglašavao je da je Slovačkoj posebno sada potreban politički iskusni šef države koji će umeti da se snalazi dobro i u vodama međunarodne politike i imao dobre odnose sa evropskim partnerima.

"Ta iskustva ne mogu da se steknu za pet minuta", poručio je Fico Kiski koji se do sada nije bavio politikom. Kod mnogih birača, razočaranih političkim skandalima i korupcijom na domaćoj političkoj sceni to je međutim plus za Kisku, posebno
zato što vladaju velike bojazni da će Fico kao predsednik i socijaldemokratska jednbojna vlada skocentrisati suviše moći u rukama vladajuće partije SMER i njenog lidera Fica.

Fico je Kisku kritikovao i zbog njegove izjave da kada bi on bio na mestu predsednika u vreme bombardovanja SR Jugoslavije da ne bi vodio samostalno spoljnu politiku, već bi seo da zajedno odluči sa premijerom i vladom.

"Ja sam tada bio političar i odlučno sam odbio saglasnost vlade da da naš vazdušni prostor za bombardovanje zato što je to vodilo ogromnom broju civilnih žrtava. Bombardovanjem je prekršeno međunarodno pravo" kazao je Fico u poslednjoj TV debati pred drugi krug izbora.

Fico je naglasio da bi on kao šef države u takvom slučaju nastojao da ubedi Vladu da odbija otvaranje vazdušnog prostora za savezničke avione. 

Ime novog šefa države Slovaci će zvanično saznati u nedelju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online