Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.03.2014.
02:22
Vesti A

Kuća smeća s Bondaja

Meri Bobolas i njene kćerke Elena i Lijana žive na moru u Bondaju, jednom od najskupljih predgrađa Sidneja. Nekad davno, svoju kuću kupile su za 15.000 dolara, a danas se procenjuje na 2,5 miliona.

Foto: Ilustracija
 

Bobolasove su, međutim, tipični "horderi", osobe koje pate od sakupljanja svega i svačega, bez mentalne snage da to bace. To znači i da su već 26 godina, koliko tu stanuju, uzrok glavobolje lokalnih vlasti. Za to vreme, računa se da je opština spiskala oko pola miliona dolara za čišćenje i odnošenje smeća sa imanja na aveniji Bonara.


Njihova zavisnost zadaje muku i komšijama, koje ne mogu da žive od smrada od kuće u vrtu Bobolasa. Tamo trunu smeće i vegetacija, okupljaju se muve, odatle se sliva prljava, smrdljiva voda, a da se ne govori o prizoru koji zaprepašćuje prolaznike.

Elena: Stres zbog opštine

Elena Bobolas kaže da je opština uznemirava i da sve to vodi do povećanja stresa u familiji. Od predstavnika opštine tražila je mesec dana da same otklone smeće, pod uslovom da je opština ne dira. Iznoseći ove nedelje žalbu na sudu, one su tvrdile da opština vodi "vojnu kampanju" protiv njih. Sada se čeka odluka suda da se vidi da li smeće ostaje.

Što je mnogo, mnogo je, pa je ove nedelje opština Vejverli pripremila radnike, buldožer i kamione, da još jednom, 15. put, o trošku poreskih obveznika očisti "kuća smeća sa Bondaja", kako je već zovu u lokalnom žargonu. Da bi se smeće silom odvezlo, lokalna uprava morala je da dobije odobrenje Suda za zemljište i okolinu. I taj papir je obezbeđen prošle nedelje.


U ponedeljak, u 7.15 ujutro, radnici i mašine stigli su na lice mesta. Sve je bilo spremno, osim - vlasnica kuće. One su se fizički suprotstavile čišćenju i pokazale dokument da su se žalile na odobrenje opštine da čisti.


Bobolasove su, inače, postale pravi majstori za sudske parnice u vezi sa svojim voljenim smećem. Jedna od kćerki navodi i da je zbog sukoba sa opštinom obolela od "psihološke bolesti prouzrokovane stresom".


U decembru 2012, Bobolasovima je naređeno da uklone smeće. Odbijale su sve do danas, pa se opština opet obratila sudu. Tamo je radnik opštine zadužen za zdravlje okoline Fred Šilt opisao količinu smeća u kući kao nešto najgore što je video otkako je počeo da radi pre osam godina, kao i da komšije protestuju što moraju da trpe "ogavan smrad smeća koje trune", posebno tokom leta.

Leglo crva i insekata

Opština na sudu dokazuje da smeće uključuje predmete koji trule, plastične kanistere, metal, posude za hranu, konzerve, tegle, stolove, stolice, podne prekrivače, posteljina, penu, karton, tepihe, građevinski materijal, nepotrebne električne uređaje - sve to omogućuje legla crva i insekata.

Odobravajući čišćenje, sudija Piter Bisko je rekao da postoji osnov da se veruje da smeće predstavlja pretnju po javno zdravlje. Opštini je dao pet dana za ovaj posao.


Međutim, kada je 20 radnika stiglo na posao u aveniju Bonara, žene su blokirale ulaz, sukobile se sa generalnim menadžerom opštine Arturom Kajronom i obavestile ekipu da su podnele žalbu Vrhovnom sudu.


- Ovo je posao koji mi same možemo da obavimo nije na opštini da to radi. Na sudu tražimo pošten i pravedan odnos - rekla je Elena Bobolas. - Komšije nas podržavaju, oni su veoma prijateljski raspoloženi, mnogi su nam prijatelji. Ima ljudi koji prolaze i kažu: "O, ovo je baš čarobno!" Ja kažem da mi renoviramo i pokušavamo da to sredimo. Ovo treba da se sredi, ali čišćenje nije posao opštine.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neizvesnost i dalje traje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online