Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 17.03.2014.
10:14 >> 18:50h
Beta, Srna, rt.com A

Krim proglasio nezavisnost i traži pripajanje Rusiji! Mobilizacija Ukrajinaca

Za pripajanje Krima Rusiji je na referendumu glasalo 96,6 odsto građana Krima, konačni su rezultati koje je danas saopštio premijer Sergej Aksjonov.

Slavlje Rusa na Krimu
 

"Definitivni rezultati na referendumu su 96,6 odsto za", napisao je Aksjonov na svom Tviter nalogu. Krimski parlament treba tokom prepodneva da održi sednicu na kojoj
će zatražiti od ruskog predsednika Vladimira Putina da Krim bude uključen u sastav Rusije.

Euforija na Krimu
 
18:50 - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je "razočaran i zabrinut" posle nedeljnog referenduma o pripajanju Krima Rusiji i izrazio nadu da će se naći političko rešenje koje će podrazumevati poštovanje celovitosti i suvereniteta Ukrajine.
18:34 - Američke sankcije protiv Rusije pokazuju da je Vašington u patološkom poricanju stvarnosti, saopštio je zamenik ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Rijabkov.
17:05 - Desničarska Danska narodna partija ocenila je da bi bilo "licemerno" odbaciti rezultate referenduma o pripajanju Krima Rusiji, jer se značajna većina građana izjasnila za to, prenela je državna televizija DR.
16:50 - Evropska unija osudila je održavanje referenduma na Krimu o pripajanju tog ukrajinskog poluostrva Rusiji i ukazala na neophodnost dijaloga Ukrajine i Rusije. "Savet snažno osuđuje održavanje ilegalnog referenduma 16. marta na Krimu o pridruživanju Ruskoj federaciji što je jasno kršenje Ustava Ukrajine. EU ne priznaje ilegalni 'referendum' i njegove rezultate", piše u saopštenju sa sastanka ministarskog Saveta za spoljne poslove EU.
16:29 - Ukrajina je povukla svog ambasadora u Rusiji radi konsultacija o situaciji na Krimu, čiji su stanovnici glasali za pripajanje Rusiji.
15:11 - Pošto su žitelji krimskog poluostrva većinski glasali za otcepljenje Krima od Ukrajine i njegovo priključnje Rusiji, NATO je najavio da će intenzivirati saradnju sa Ukrajinom.
14:45 - Rusija je saopštila da je "zbunjena" ocenom pomoćnika generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivana Šimonovića u vezi sa situacijom u Ukrajini i optužila ga za dvostruke standarde.
14:40 - Barak Obama je doneo odluku o sankcijama protiv sedmoro ruskih zvaničnika, saopštila je Bela kuća. Još uvek nisu saopštena njihova imena.
14:30 - Evropska unija odlučila je da uvede sankcije za 21 zvaničnika Rusije i Ukrajine.
14:10 - Krimski parlament danas je odobrio nacionalizaciju energetskih kompanija "Čornomornaftogaz" i "Ukrtransgaz", saopšteno je na sajtu parlamenta. Prošle sedmice krimski zvaničnik rekao je da bi lokalne vlasti mogle da prodaju "Čornomornaftogaz" ruskoj kompaniji "kao što je „Gasprom".
14:03 - Rusko ministarsvo spoljnih poslova pozvalo je danas Ukrajinu da se organizuje kao federalna država i da raspiše nove izbore.
14:01 - Moskva je uputila Krimu pomoć od 15 milijardi rubalja, odnosno 295 miliona evra, dan nakon referenduma o pripajanju tog ukrajinskog poluostrva Rusiji. Krimski premijer Sergej Aksjonov napisao je na Tviteru da je "Rusija poslala Krimu pomoć od 15 milijardi rubalja".
14:00 - Kina je danas ponovo pozvala na "uzdržanost" i "političko rešavanje" u vezi sa pitanjem statusa Krima, čiji je pripajanje Rusiji podržalo 97 odsto birača.
12:54 - Nemački kancelar Angela Merkel smatra da se Rusija izolovala na svetskoj sceni nakon referenduma na Krimu koji je proveden uprkos osudi međunarodne zajednice. "Rusija je prilično izolovana u svom priznanju ovog takozvanog referenduma", rekao je portparol Merkelove Štefan Zajbert.
12:31 - Ministri spoljnih poslova EU razmatraće danas embargo na isporuke oružja protiv Rusije na sastanku u Briselu, rekao je ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus. "Razmotrićimo sve mogućnosti", rekao je Linkevičijus na pitanje novinara da li bi Brisel mogao da uvede embargo na isporuke oružja protiv Rusije.
12:21 - Rusija je danas predložila formiranje međunarodne grupe za podršku koja bi posredovala u ukrajinskoj krizi, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
12:20 - Rublja je od sada zvanična valuta Krima, saopštio je danas parlament dan nakon odluke o pripajanju te ukrajinske teritorije Rusiji. Grivna koja je do sada bila zvanična valuta na Krimu, biće u upotrebi paralelno sa rubljom do 1. januara 2016. godine, precizirao je parlament u saopštenju objavljenom na svom sajtu.
12:00 - Ruski predsednik Vladimir Putin obratiće se sutra poslanicima na zajedničkoj sednici oba doma ruskog parlamenta u vezi sa Krimom, rekao je predstavnik Kremlja u Donjem domu. Gari Mink, predstavnik Kremlja u državnoj Dumi, rekao je novinarima da će predsednik Rusije održati govor na zajedničkoj sednici Dume i Saveta Federacije, odnosno Gornjeg doma, nakon referenduma na kome je Krim podržao prisajedinjenje Rusiji.
Stanovnici Krima slave
 
11:22 - Najavljene sankcije Rusiji mogle bi ozbiljno da pogode i nemačku privredu - upozoravaju ekonomisti i navode da poslovni ljudi iz Nemačke brinu zbog moguće ruske odmazde i eventualne zaplene stranih firmi.
Nemačka i Rusija su u ekonomskom smislu tesno povezane. Nemačke forme su investirale oko 20 milijardi evra u Rusiju, a trgovinska razmena iznosi ukupno više od 76 milijardi.
11:20 - Ruska Državna Duma razmotriće 21. marta sve zakone koji su neophodni za ulazak Krima u sastav Rusije, izjavio je danas potpredsednik donjeg doma ruskog parlamenta Sergej Neverov. On je televiziji „Rusija 24“ kazao da će ta procedura biti sprovedena "dosta brzo zato što je to prioritet u radu Dume".
11:10 - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov danas je u parlamentu izjavio da je referendum o pripajanju Krima Rusiji "velika farsa". On je, pozivajući poslanike da glasaju za delimičnu mobilizaciju, kazao da Rusija pokušava da "agresiju na Krimu" prekrije "velikom farsom nazvanom referendum", koji "nikada neće priznati Ukrajina i civilizovani svet".
10:54 - Ukrajinski parlament podržao je danas predsednički dekret o delimičnoj mobilizaciji 40.000 rezervista. Andrij Parubij, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je parlamentu da će 20.000 rezervista biti raspoređeno zajedno sa oružanim snagama. On je dodao da će ostatak biti raspoređen unutar novoformirane Nacionalne garde.
10:50 - Krimski parlament podneo je zahtev za prisajedinjenje Rusiji, dan nakon referenduma na kome je ogromna većina stanovnika podržala otcepljenje od Ukrajine. Vrhovni Savjet Krima, odnosno parlament, danas je na specijalnoj plenarnoj sednici usvojio rezoluciju "O nezavisnosti Krima", saopšteno je iz pres službe krimskog parlamenta.
10:41 - Ruska štampa pozdravila je danas odluku birača na Krimu da podrže pripajanje tog ukrajinskog poluostrva Rusiji. "Krim se vraća Rusiji", naslov je pod kojim danas Komsomolska pravda prenosi rezultate jučerašnjeg referenduma.
10:35 - Ministri spoljnih poslova EU dogovoriće zamrzavanje imovine i zabranu putovanja ruskim pojedincima, nakon što je Krim na referendumu podržao prisajedinjenje Rusiji, izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg.
10:04 - Rusko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da Moskva razmatra uvođenje posebnog poreskog sistema za Krim, čiji su stanovnici ogromnom većinom na referendumu podržali prisajedinjenje Rusiji.
10:01 - Sankcije koje EU planira da uvede protiv ruskih i krimskih zvaničnika koji su odgovorni za otcepljenje Krima od Ukrajine neće uključivati šefove velikih ruskih energetskih kompanija, rekao je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.
09:59 -  Kanada neće priznati rezultate referenduma na Krimu, a njen premijer Stiven Harper (Stephen) putuje u subotu u Ukrajinu.
09:44 - Američki predsednik Barak Obama rekao je u telefonskom razgovoru ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je Rusija ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine zbog čega su SAD i evropski partneri spremni da Rusiji "nametnu dodatne troškove" zbog njenog delovanja, saopštila je u nedelju Bela kuća.

Šef ruske posmatračke misije na Krimu Valerij Rjazancev ocenio je da rezultat na referendumu na Krimu nije moguće nadmašiti i da je izjašnjavanje građana o odvajanju tog poluostrva od Ukrajine apsolutno legitimno.

Rjazancev, član gornjeg doma ruskog parlamenta - Saveta Federacije, rekao je jutros agenciji Interfaks da je referendum u potpunosti legitiman i da rezultati jučerašnjeg glasanja pokazuju da je narod u velikoj većini za izlazak Krima iz Ukrajine.

Skoro svi zapadni lideri osudili su referendum i planiraju da Rusiju
kazne ekonomskim sankcijama.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.03.2014. 10:39
Dana Krim sutra Sveta Metohija, al naravno nemoze se takvo nesto precizno ocekivat bez mocnog naoruzanja i vojske. Bez ako se odluce ovako ko sto su krenuli, da zivimo bolje itd. Kod tolike siromastine, bede, tuge samoubistava, znaci mazohisti
Ponedeljak 17.03.2014. 13:24
"Nemačka i Rusija su u ekonomskom smislu tesno povezane. Nemačke firme su investirale oko 20 milijardi evra u Rusiju, a trgovinska razmena iznosi ukupno više od 76 milijardi." Zato Andja cesto razgovara sa Vladimirom,imaju oni svoje kombinacije i interese,ostatak EU ce morati kako oni dogovore.Kome je cilj unistiti stvoreno trziste,osim toga ovaj potez Rusije nije izazvao stradanja naroda i razaranja.Samo neka VLADA MIR
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online