Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 17.03.2014.
01:19

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Nevidljivi špijuni

Ono što je krajem prošlog veka bilo na nivou naučne fantastike, samo desetak godina kasnije je u upotrebi - špijuniranje preko pametnih telefona! Era kompjuterizacije donela je velike promene, posebno u radu obaveštajnih službi, koje danas zahvaljujući računarskim softverima mogu da uprate i najintimnije podatke svakog pojedinca na svetu...

Opasan i telefon Angele Merkel


Razni šumovi tokom razgovora ili čudno zujanje mogu da budu prvi znak da se telefon prisluškuje. Većina ljudi i ne razmišlja o toj mogućnosti, jer ne vide razloge za to, pa izgovor pronalaze u loše uspostavljenim vezama. Međutim, današnja telekomunikaciona tehnologija je vrlo napredna tako da su smetnje signala nemoguće, osim u slučaju elementarnih nepogoda. O lakom špijuniranju preko telefona možda najbolje svedoče mnogobrojni oglasi kojima dovitljivi prodavci nude brzo i lako uhođenje bračnih ili čak i poslovnih partnera.


- Uređaji za prisluškivanje telefona su jeftini, postoje privatne agencije koje kače repetitore, i to je jedno potpuno neuređeno polje u Srbiji - potvrdio je i advokat Božo Prelević.


Priznanje bivšeg saradnika američke Nacionalne agencije za bezbednost Evarda Snoudena da obaveštajne agencije mogu da izvuku ama baš sve podatke o korisnicima mobilnih telefona sa mnoštva aplikacija koje su instalirane u pametne telefone, samo je dodatno potvrdilo koliko su telefoni danas korisni svetskim obaveštajnim službama.

Otvorio Pandorinu kutiju: Edvard Snouden

Pročitajte još:

* NSA nastavila da prisluškuje Nemce. I to još više!

* NSA prisluškivala 35 lidera u svetu

* Da li je Evropa debil?

Snoudenovi dokumenti su dokaz da aplikacije za mape, igrice i društveno povezivanje, koje su instalirane na oko milijardu pametnih telefona, zapravo, otkrivaju o vlasnicima nemerljivo značajne lične podatake, uključujući čak i informacije o mestu gde se korisnik nalazi, njegovu političku pripadnost, pa i seksualnu orijentaciju. Nemačka vlada je krajem prošle godine optužila NSA da je prisluškivala i zaštićeni mobilni telefon kancelarke Angele Merkel.

A od prisluškivanja nisu pošteđeni ni obični građani. Ni Srbija nije izuzetak, pa je prilikom rutinskog prisluškivanja Ministarstva unutrašnjih poslova Bezbednosno-informativna agencija došla do saznanja da MUP prisluškuje potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Ipak, ostalo je nerazjašnjeno do današnjeg dana ko je naredio to prisluškivanje...

Pih, nemaju zlotvori poštovanja ni prema instituciji predsednika: Tomislav Nikolić

Vest u medijima

Predsednik Srbije Tomislav Niklić izjavio je krajem prošle godine da ga tajno prisluškuju.
- Eto, mi sada sedimo ovde, a ispred je možda parkiran automobil iz kojeg nas prisluškuju. Zato ponekad u razgovoru sa nekim ljudima i kažem neke stvari, samo da vidim, da li će se pojaviti u medijima. I pojave se - rekao je Nikolić.

Možda nije strašno što se prisluškuje državni vrh, ali jeste poražavajuće što BIA špijunira sve građane, o čemu je pisala srpska štampa. Mobilni telefoni su laka meta prisluškivača i trebalo bi obratiti pažnju na to gde ostavljate telefon, jer neko može u njega da instalira određene programe, koji omogućavaju prisluškivačima da uživo slušaju, ali i snimaju sve telefonske razgovore. Takođe, ti programi u sebi sadrže i GPS lokator koji u svakom trenutku može da prikaže trenutnu lokaciju korisnika telefona.


Posebna je priča eksterni uređaj koji podseća na USB naprave, a ima mogućnost skidanja svih podatka sa SIM kartice, pa relativno lako i brzo očitava sve SMS poruke i razgovore, ali i privatne fotografije koje se nalaze u telefonu. Ukoliko se dešava da ne možete uobičajeno da ugasite telefon, ili mu je potrebno mnogo više vremena nego obično, velika je verovatnoća da vam neko prisluškuje telefon. Razlog što je potrebno duže vreme za isključivanje telefona je jednostavan, potrebno je i određeno vreme da se svi programi za prisluškivanje, takođe - ugase. Jedan od prvih gotovo klasičnih znakova da vam neko prisluškuje telefon je kratko trajanje baterije! Baterija u mobilnim telefonima se brzo troši jer programi za prisluškivanje iscrpe njenu snagu čak i kada se telefon ne koristi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.03.2014. 02:59
Svet ide svojim putem, izgleda da je nerazum kratkorocno pobedijo u Majki Srbiji al i to zlo ce da prodje ukljucujuci i naci-nato i ustaska-eu.Svud po svetu se momentalno stvaraju demonstracije ko nikada pre, velika nezadovoljstva, onih pet grupa koji rukovode planeti se jako plase uticaja izvorno-pravilnog coveka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online