Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Utorak 25.02.2014.
17:20
Beta A

Ešton vs Lavrov: Ukrajina neka izabere stranu

Rusija treba da se ponaša kao dobar sused prema Ukrajini i omogući da ta zemlja ide napred na način koji odabere posle tromesečnih nemira i sukoba, izjavila je danas visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Danas se oglasio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je rekao da pred Ukrajinu ne treba postavlajti zahtev ili-ili.

Ketrin Ešton u zagrljaju Julije Timošenko
 

Eštonova je prvi visoki strani zvaničnik koji je došao u Kijev posle smene predsednika Viktora Janukoviča. Ona je rekla da EU shvata potrebu da Rusija i Ukrajina imaju snažne odnose, ali da treba poslati snažnu poruku o teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Sergej Lavrov je rekao da Ukrajinu ne treba prisiljavati da bira između bliskih veza sa Rusijom ili zapadom.

"Opasno je i kontraproduktivno pokušavati da se Ukrajini nametne izbor po principu: ili ste s nama ili protiv nas", rekao je Lavrov i dodao da se Rusija neće mešati u dešavanja u Ukrajini i da očekuje da to ne čine ni zapadne zemlje.

On kaže da Rusija želi da stekne bolje razumevanje odnosa EU prema "našim zajedničkim susedima".

Ešton je, posle razgovora sa privremenim ukrajinskim vlastima, rekla da zapadne finansijske organizacije razrađuju načine kako da pomognu ukrajinskoj privredi da se oporavi od višemesečne političke krize.

Prema njenim rečima, Evropska unija sarađuje s Međunarodnim monetarnim fondom, iako ta finansijska organizacija sprovodi i sopstvene analize. Eštonova je ocenila da je za Ukrajinu potrebna kombinacija kratkoročne pomoći i dugoročnog ulaganja.

Ukrajinski parlament danas je odložio formiranje nove Vlade što agencije tumače kao posledicu političke napetosti i ekonomskih teškoća.

U Ukrajini će danas i sutra boraviti i zamenik državnog sekretara SAD Vilijam Berns. Berns koji u Ukrajinu stiže iz Turske, trebalo bi da se u Kijevu sastane s prelaznim vlastima, privrednicima i predstavnicima civilnog društva. U njegovoj delegaciji biće i zvaničnici ministarstva finansija i Ekonomskog saveta SAD, najavio je Stejt department.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.02.2014. 17:40
bas tako..zapadna ukrajina izabrala pakao i demone..a istocna raj i andjele...
Utorak 25.02.2014. 19:02
Evropska unija ne zna sta ce sama sa sobom,Grcka bankrotirala,Francuska,Spanija,Italija i Portugal na ivici,svi ostali sem Nemacke u budzetskom deficitu,i sada im treba 20 miliona Ukrajinaca naklonjeni zapadu na grbaci koji nemaju sta da jedu osim DEMOKRATIJE.
Utorak 25.02.2014. 19:01
ђаво и његов шегрт
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online