Utorak 25.02.2014.
17:20
Beta

Ešton vs Lavrov: Ukrajina neka izabere stranu

Ketrin Ešton u zagrljaju Julije Timošenko
 

Eštonova je prvi visoki strani zvaničnik koji je došao u Kijev posle smene predsednika Viktora Janukoviča. Ona je rekla da EU shvata potrebu da Rusija i Ukrajina imaju snažne odnose, ali da treba poslati snažnu poruku o teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Sergej Lavrov je rekao da Ukrajinu ne treba prisiljavati da bira između bliskih veza sa Rusijom ili zapadom.

"Opasno je i kontraproduktivno pokušavati da se Ukrajini nametne izbor po principu: ili ste s nama ili protiv nas", rekao je Lavrov i dodao da se Rusija neće mešati u dešavanja u Ukrajini i da očekuje da to ne čine ni zapadne zemlje.

On kaže da Rusija želi da stekne bolje razumevanje odnosa EU prema "našim zajedničkim susedima".

Ešton je, posle razgovora sa privremenim ukrajinskim vlastima, rekla da zapadne finansijske organizacije razrađuju načine kako da pomognu ukrajinskoj privredi da se oporavi od višemesečne političke krize.

Prema njenim rečima, Evropska unija sarađuje s Međunarodnim monetarnim fondom, iako ta finansijska organizacija sprovodi i sopstvene analize. Eštonova je ocenila da je za Ukrajinu potrebna kombinacija kratkoročne pomoći i dugoročnog ulaganja.

Ukrajinski parlament danas je odložio formiranje nove Vlade što agencije tumače kao posledicu političke napetosti i ekonomskih teškoća.

U Ukrajini će danas i sutra boraviti i zamenik državnog sekretara SAD Vilijam Berns. Berns koji u Ukrajinu stiže iz Turske, trebalo bi da se u Kijevu sastane s prelaznim vlastima, privrednicima i predstavnicima civilnog društva. U njegovoj delegaciji biće i zvaničnici ministarstva finansija i Ekonomskog saveta SAD, najavio je Stejt department.

2024 © - Vesti online