Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 19.02.2014.
18:50
Blic A

Jezivi crteži bivšeg logoraša o zločinima u Severnoj Koreji

Izveštaj Ujedinjenih nacija, koji dokumentuje zločine protiv čovečnosti u Severnoj Koreji, praćen je jezivim crtežima načinjenim rukom čoveka koji je u tamošnjim zatvoreničkim logorima proveo šest godina.

Crteži koje je nacrtao Kim Kvang Il stižu kao potvrda, u trenutku kada istražitelji UN uslove i mučenja u severnokorejskim logorima po sistematskoj brutalnosti porede sa nacističkim zločinima.

Zatvorenici kontrolisani izgladnjivanjem

 

U zatvorskim ustanovama država je kao sredstvo kontrole i kažnjavanja koristila i namerno izgladnjivanje. Mnogi politički i obični zatvorenici su zbog njega umrli. Detaljnije o zločinima koje Severna Koreja vrši nad svojim narodom pročitajte OVDE.

Kimovi crteži praćeni su detaljima iz izveštaja. Kim je opisao mučenje poznato kao "golub", koje se odvija tako - da smo vezani da u tom položaju ostanemo dok tamničar ne zaključi da nas je dovoljno mučio. Zato vreme mučenja zavisi od toga kada će tamničar biti zadovoljan. To je golub-mučenje. Veoma čudan izraz u Koreji, a i za vas. Ruke su vezane iza leđa, a kad vas tako vežu, grudi vam iskaču napred, i u tom položaju vas muče.

Kim je pred istražnim odborom ispričao i da su morali da zamisle da postoji nekakav motoicikl, i da budemu u položaju kao da voze motocikl.

"Ili da zauzmemo položaj kao da smo avioni. Da letimo. Čovek u tom položaju ne može dugo da ostane. Mora da padne na lice. Svi u zatvoru su prolazili kroz takvo mučenje", ispričao je Kim.

Odluke, aktivnosti i propusti države i rukovodstva izazvali su smrt najmanje stotina hiljada ljudi, dok su onima koji su preživeli naneli trajnu fizičku i psihičku štetu, konstatuje se u izveštaju UN. "Zatvorenici su u zatvoreničke logore dovoženi železničkim vagonima namenjenim za prevoz stoke", piše između ostalog u izveštaju.

U jednom od delova izveštaja o kom je reč Kim objašnajva i da je morao da puzi na rukama i kolenima da bi ušao u ćeliju koju je delio sa još 40 zatvorenika, jer su ulazna vrata bila visoka samo oko 80 centimetara. Čuvari su mu rekli: "Kad dođete u ovaj zatvor, niste ljudi, vi ste kao obične životinje, i morate da puzite kao životinje".

POVEZANE VESTI

Sreda 19.02.2014. 19:04
Hmm.....biti toliko dugo u tim zatvoreničkim logorima a po ovim crtežima se vidi i da nisu imali ni odjeću ni obuću takoreći polugoli....onda odakle ovom zatvoreniju papir i olovka da to sve nacrta i kako je te sve crteže uspio sakriti od tolikih tamničara....?!
Četvrtak 20.02.2014. 09:50
Severna Koreja je mračno komunističko carstvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online