Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.08.2017.
20:18
Vestionline, Tanjug A

Severna Koreja spremna da Americi očita "ozbiljnu lekciju"

Severna Koreja saopštila je danas da je spremna da Sjedinjenim Američkim Državama očita "ozbiljnu lekciju" svojim strateškim nuklearnim snagama ako Vašington preduzme vojnu akciju protiv Pjongjanga, i istovremeno poručila da svoj nuklearni i raketni program neće staviti na pregovarački sto.

Tanjug/AP
"Poruka prkosa“ prvi je značajan odgovor Severne Koreje na sankcije koje su predložile SAD

U transkriptu saopštenja severnokorejskog ministra spoljnih poslova Ri Jong Hoa, koje je dostavljeno medijima u Manili gde je održan regionalni forum Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN), Pjongjang je nove sankcije UN nazvao "izmišljenim“ i najavio "snažne protivmere“ i pravne akcije, prenosi Rojters.

Kako se navodi u saopštenju Severne Koreje, rezolucija UN je pokazala da je svetska organizacija zloupotrebila svoj autoritet.

Takođe se navodi da su severnokorejske probe interkontinentalnih balističkih raketa u julu pokazale da je cela teritorija SAD bila u njihovom dometu, i ističe se da su te rakete legitimna sredstva samoodbrane.

Nove sankcije UN neće sprečiti Pjongjang da razvija svoj nuklearni arsenal, poručila je Severna Koreja, odbacivši pregovore.

Ova "poruka prkosa“ prvi je značajan odgovor Severne Koreje na sankcije koje su predložile SAD, a koje je Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio proteklog vikenda i koje će koštati Severnu Koreju milijardu dolara godišnje, napominje AFP.

- Ni pod kakvim okolnostima nećemo staviti nuklearno oružje i balističke rakete na pregovarački sto - navodi se u saopštenju severnokorejskog ministra objavljenom u Manili, gde on učestvuje na regionalnom bezbednosnom forumu.

Kako se dodaje u saopštenju, Severna Koreja "neće ni za pedalj ustuknuti na putu ka jačanju nuklearnih snaga, koji je sama izabrala, ukoliko se neprijateljska politika i nuklearna pretnja SAD protiv te zemlje iz korena ne eliminišu“.

U ranijem saopštenju koje je danas objavila putem svoje zvanične novinske agencije KCNA, Severna Koreja je zapretila da će naterati SAD da "plate cenu svog zločina… hiljadu puta“, jer su SAD predložile u UN najnoviji paket sankcija protiv Pjongjanga.

Današnje oštro saopštenje Pjongjanga putem KCNA usmereno je i protiv Pekinga i Moskve, koji su Severnoj Koreji u prošlosti pružali diplomatsku zaštitu, napominje francuska agencija.

Severna Koreja je upozorila te zemlje, za koje navodi da su "dobile pohvale od SAD“ što su podržale rezoluciju UN, da će takođe biti "smatrane odgovornima“.

Ri je bio među 20-ak ministara koji su učestvovali na forumu u Manili, a među ministrima je bio i njegov kineski kolega Vang Ji, američki državni sekretar Reks Tilerson i najviše diplomate iz drugih azijsko-pacifičkih zemalja.

Tilerson je, sa svoje strane, isključio brz povratak na dijalog sa Severnom Korejom, istakavši da će Vašington pregovore razmotriti samo ukoliko Pjongjang obustavi svoj balistički raketni program.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online