Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.03.2010.
16:12
Vestionline A

Rusi i Amerikanci smanjuju naoružanje

Rusija i SAD su blizu završetka pregovora o novom sporazumu o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja, saopšteno je u petak u Moskvi posle susreta ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva i američkog državnog sekretara Hilari Klinton.

Za sada se, međutim, ne saopštava kada i gde će ga lideri dve zemlje potpisati, navodi agencija Itar-Tass.



Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je posle susreta Medvedeva i Klintonove da Moskva očekuje da pregovori o budućem sporazumu budu završeni uskoro. Prema njegovim rečima, predsednik Rusije je na susretu izrazio zadovoljstvo načinom na koji pregovarači u Ženevi ispunjavaju naloge lidera dve zemlje.

Delegacije u Ženevi rade na tekstu uz uzimanje u obzir naloge predsednika o povezivanju pitanja strateškog ofanzivnog oružja i protivraketne odbrane, rekao je Lavrov, koji je prisustvovao susretu, preneo je Itar-Tass.

"Veoma smo blizu novom sporazumu", rekla je i Klintonova, dodajući da su pregovarači uspeli da reše glavna pitanja i da ostaju "neki tehnički aspekti".
"Nadam se da ćemo ih uspeti rešiti u najskorije vreme", rekla je šef američke diplomatije, takođe ne želeći da prognozira kada će rad biti završen.

Agencija je iz Vašingtona prenela najnovije podatke američkog Ministarstva trgovine, prema kojima je robna bilateralna razmena u januaru povećana približno za 18 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, te da je premašila dve milijarde dolara.


Lavrov i Klintonova, navodi ruska državna agencija, uvereni su da je "resetovanje" odnosa SAD i Rusije uspelo i da dijalog treba nastaviti bez pauza.


"Susret je pokazao da se naši odnosi nalaze u usponu, dobili su novu dinamiku, novi tonalitet i dolaze do novog kvaliteta", rekao je Lavrov.


On je kazao da je "predsednik Medvedev podvukao da je za proteklu godinu ostvareno realno resetovanje, zaustavljena degradacija odnosa, koja se uočavala do dolaska administracije (predsednika SAD) Baraka Obame u Belu kuću, i ojačani kontakti na svim nivoima".


"Glavno je da se ne zaustavljamo, već da nastavimo. Traži se nastavak dijaloga bez pauze", rekao je Lavrov, poredeći posetu Klintonove Moskvi sa "dopunjavanjem goriva u vazduhu".


"Resetovanje je bilo uspešno i sada je potrebno jačati odnose koji su se uspostavili među predsednicima, proširiti ih na vlade", rekla je Klintonova.
Za danas je zakazan i susret Klintonove sa premijerom Vladimirom Putinom, naveo je Itar-Tas s.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online