Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.01.2019.
21:55
Vestionline, Tanjug A

Rusi upozoravaju: SAD narušava stabilnost

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da će nova strategija raketne odbrane Vašingtona dovesti do trke naoružanja u svemiru.

pixabay.com

Ministarstvo u saopštenju navodi da američki plan "izaziva sukob" i da će naneti udarac već krhkoj međunarodnoj stabilnosti, prenosi Rojters.

Apeluju da Vašington ponovo razmisli i uđe u konstruktivan dijalog sa Rusijom po pitanju nuklearnog naoružanja "pre nego što bude kasno".

Američki magazin "Forin polisi" piše da SAD rade na potencijalno najozbiljnjijoj ekspanziji svog sistema raketne odbrane od vremena Hladnog rata, a da predsednik te zemlje Donald Tramp zagovara ambiciozni plan koji eksplicitno ukazuje na nameru Amerike da obore rakete koje bi dolazile iz Rusije i Kine.


Tramp je u četvrtak, tokom pete posete Pentagonu otkako je stupio na dužnost pre dve godine, izneo rezultate dugoočekivane strategije američke raketne odbrane koja je prvobitno trebalo da bude objavljena krajem 2017. godine i čiji je zvaničan naziv "Pregled raketne odbrane".

Američki predsednik je, podržavajući strategiju, povezao jaču poziciju raketne odbrane sa njegovim obećanjem o izgradnji zida na južnoj granici SAD navodeći da je njegova prvobitna dužnost kao predsednika "zaštita naše države".

- Svuda naokolo, strani oponenti - konkurenti i tvrdi režimi, mirno jačaju svoje raketne arsenale. Neću za našu naciju prihvatiti ništa manje od najboljih, najrazvijenijih sistema raketne odbrane - kazao je Tramp.

Tokom događaja govorio je i vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenehan koji je kazao da "raketna odbrana neophodno uključuje raketnu ofanzivu".

- Našim konkurentima: Vidimo šta radite i preduzimamo korake - kazao je Šenehan.

Britanski Rojters, takođe, piše o toj strategiji i navodi da se Severna Koreja u njoj izdvaja kao postojeća "izuzetna pretnja", sedam meseci nakon što je Tramp proglasio da je nuklearna pretnja eliminisana.

Navodi se da "Pregled raketne odbrane" opsežno ispituje napore usmerene u zaštitu Amerike od raketnih pretnji, a da su u strategiji pored Severne Koreje, kao zemlje koje izazivaju zabrinutost zbog naprednih kapaciteta, izdvojeni još Iran, Rusija i Kina.

Rojters napominje da Tramp nije spominjao raketne pretnje Severne Koreje tokom svog obraćanja iako su one navedene u strategiji, ali da je Šenehan o njima govorio karakterišući ih kao "značajnu brigu".

Rojters je ranije objavio da bi među načinima za jačanje američke bezbednosti moglo da se nađe i postavljanje novog sloja senzora postavljenih u svemiru koji treba da otkriju i prate neprijateljske rakete.

Navodi se da se u strategiji predlaže i proučavanje eksperimentalnih tehnologija, uključujući i perspektivu naoružanja postavljenog u svemiru koje bi moglo da obara neprijateljske rakete, što podseća na inicijativu nazvanu "Zvezdani ratovi" koju je tadašnji predsednik SAD Ronald Regan pokrenuo 80-ih godina prošlog veka.

- Svemir je, smatram, ključan za naredni korak kada je u pitanju raketna odbrana - rekao je neimenovani zvaničnik Trampove administracije uoči objavljivanja strategije. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online