Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.02.2014.
03:31
Vesti A

Ćelije pune bubašvaba

U vreme kada u Kvinslendu traju masovna hapšenja osumnjičenih da su članovi bajkerskih bandi ili njihovi saradnici, brizbejnski "Sandej mejl" pokušao je da dobije fotografije unutrašnjosti samica u kojima se bajkeri nalaze. Međutim, zatvorske vlasti odbile su to iz "bezbednosnih razloga".

Izgled ćelije u zatvoru Vudford
 

Onda su novinari, da bi čitaocima predstavili zatvorske uslove, dobili opise od njihovih branilaca. Oni su se zakletvom obavezali da je sve tačno što navode o tome šta se radi s ljudima iza zatvorenih vrata. Prema tim izjavama, zatvorenici nemaju pravo da nose donji veš. U zatvoru Vudford, rezervisanom samo za bajkere, svi nose - roze uniforme.

Zatvorenicima na usluzi

U kvinslendskim zatvorima danas ima oko 50 uhapšenih zbog pripadnosti "kriminalnim motociklističkim bandama". Vlada kaže da su zatvorenicima na usluzi "zdravstvene i psihološke službe", te da i članovi bandi, kao svi drugi, mogu da učestvuju u "razumnim aktivnostima".

Drže ih zaključane 23 sata dnevno u ćelijama "veličine većeg stola za ručavanje, jedino sa madracem i toaletom". Čitaocima bi ovo moglo da bude zanimljivo i zbog činjenice da supruga Dragana Vasiljkovića, Nada Lukić Brus, takođe govori da je on u Sidneju zatvoren 23 sata u samici i sa madracem na betonskom bloku.


Prema nekim od izjava, ćelije su pune bubašvaba, mrava i moljaca. Iznad toaleta je kamera, takođe i iznad tuša u ćeliji pored, u kojoj zatvorenici imaju jedan sat dnevno "za vreme napolju". Ta ćelija je iste veličine, sa "prostorom sa rešetkom za svetlo spolja".


Ćelije pretražuju dnevno, dok zatvorenici moraju da stoje, licem prema zidu i podignutih ruku. Pre i posle posete advokata, zatvorenici bivaju pretraženi. Daje im se pola predviđenog dnevnog obroka hrane, tvrde advokati.


Novine su onda zatražile od jednog dizajnera da nacrta mogući izgled ćelije prema opisu branilaca. Predstavnik vlade, međutim, kaže da su ćelije "bitno drugačije" od crteža. Sve imaju tuš, prozor, lavabo, sto i stolicu, kao i policu za knjige.

Mere deluju

Državni pravobranilac Džerod Bleiđi rekao je da se ne izvinjava za grubost prema članovima organizovanih kriminalnih grupa - jer mere deluju. - Oni se među zatvorenicima koriste time što su ozloglašeni i nastavljaju sa ilegalnim aktivnostima, trgujući drogom i napadajući zatvorsko osoblje - izjavio je on.

 

- Sve je to zaustavljeno time što ih držimo odvojene od ostalih zatvorenika i sada je zatvor zaista ono što ih sprečava u tome. Zatvorski režim radi ono za šta je i namenjen: imamo sada članova bandi koji izlaze iz svojih klubova i okreću novi list i nekima od njih ograničenja su ukinuta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online