Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Četvrtak 13.02.2014.
00:25
Vestionline A

U Sočiju špijunski eksperiment u toku

Posebno odeljenje ruske tajne službe FSB, naslednice sovjetskog KGB-a, proteklih godina razvijalo je najsavremeniju opremu za prisluškivanje, a Zimske olimpijske igre u Sočiju odabrane su kao proba za potpuni nadzor svega što se kreće. Tako barem tvrdi Kir Žils, stručnjak za sajber bezbednost na londonskom Kraljevskom institutu za strateška istraživanja.

Ruske oči i uši ne vidite uvek, ali oni vide i čuju vas u Sočiju
 

U izjavi za nedeljnik "Njuzvik" Žils je rekao da je ruski sistem potpuno automatizovan, a prati telefonske pozive, imejlove i aktivnosti na društvenim mrežama. Povezan je s aerodromima s kojih se skidaju podaci o putnicima na svim letovima za i iz Sočija, a na sistem su priključene i brojne nadzorne kamere u gradu, kao i bespilotne letelice koje neprekidno nadleću i snimaju grad.

Reč je o izuzetnoj skupoj i potpuno novoj generaciji opreme za nadzor, na kojoj bi Rusima možda čak pozavidela i američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA), čije je špijunske aktivnosti prošle godine razotkrio Edvard Snouden, azilant baš u Rusiji.

Ako testiranje u Sočiju uspe, nova ruska igračka bi mogla da nađe široku primenu na celoj teritoriji zemlje. Moskva bi prodajom ove tehnologije drugim državama mogla i da zaradi milione.

Glavni deo novog sistema zove se SORM-3, a reč je o trećoj generaciji aparature sklopljene još tokom 80-ih godina prošlog veka. Upravo SORM-3 neprekidno usisava sav sadržaj svih imejlova, aktivnosti na društvenim mrežama i komunikacije VOIP protokolom. Podaci se čuvaju za slučaj da ustrebaju u budućnosti.

"Nema sistema koji bi se mogao uporediti sa SORM-om", rekao je Aleksander Klimburg, savetnik za sajber bezbednost u Oebsu. "Nikada ni jedna država nije razvila ovakav stepen kontrole. Sve što se izgovori ili napiše putem bilo kakve komunikacijske mreže unutar Rusije u osnovi je zabeleženo i sačuvano zauvek", dodaje on.

Sistem PRISM, koji koristi NSA, u poređenju sa SORM-om izgleda slabašno, a poznato je koliku je buru u svetu uspeo da izazove. On prvenstveno služi za prikupljanje, a ne presretanje informacija. Na primer, PRISM nije u stanju da čita sadržaj imejlova ili snima telefonske razgovore, već prikuplja takozvane metapodatke o korisnicima, to jest informacije o tome ko je kada i s kim komunicirao, ali ne i o čemu. Isto to radi i SORM-3, ali pritom u realnom vremenu može uživo da prati i sadržaj komunikacije. Može se podesiti tako da se uključi alarm čim bude upisana ili izrečena određena ključna reč.

Kao što je i očekivano, čvrstih dokaza nema da FSB u Sočiju koristi SORM-3 za prisluškivanje, ali američki Stejt department je svoje olimpijce i navijače upozorio da pametno koriste pametne telefone dok su u Sočiju.

Upravo su pametni telefoni koji rade na 4G mreži jedna od najlakših meta.

"Ne koristite usluge lokalnih provajdera u kafićima, hotelima, aerodromima i na drugim lokacijama. Pre putovanja promenite sve lozinke. Vodite računa da uklonite bateriju iz pametnog telefona u vreme kada ga ne koristite", piše u upozorenju Stejt departmenta.

Od očiju i ušiju ruskih špijuna navodno nisu sigurne ni tuš kabine u hotelima po Sočiju. Da je to blizu istine, nedavno je nagovestio i ruski vicepremijer Dmitrij Kozak, koji je novinarima, opovrgavajući da je infrastruktura na Olimpijadi loša, ničim izazvan rekao da "imamo videonadzor pomoću kog vidimo kada ljudi idu na tuširanje".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.02.2014. 01:39
Ma kakvi, ma gdje bi rusi, ma oni nemaju tehnologiju.
Četvrtak 13.02.2014. 16:23
Rusija je veoma opasna zemlja. Nemojte ići u Rusiju. Idite da živite i radite na Zapadu jer je Zapadna Civilizacija najbolja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online