Četvrtak 13.02.2014.
00:25
Vestionline

U Sočiju špijunski eksperiment u toku

Ruske oči i uši ne vidite uvek, ali oni vide i čuju vas u Sočiju
 

U izjavi za nedeljnik "Njuzvik" Žils je rekao da je ruski sistem potpuno automatizovan, a prati telefonske pozive, imejlove i aktivnosti na društvenim mrežama. Povezan je s aerodromima s kojih se skidaju podaci o putnicima na svim letovima za i iz Sočija, a na sistem su priključene i brojne nadzorne kamere u gradu, kao i bespilotne letelice koje neprekidno nadleću i snimaju grad.

Reč je o izuzetnoj skupoj i potpuno novoj generaciji opreme za nadzor, na kojoj bi Rusima možda čak pozavidela i američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA), čije je špijunske aktivnosti prošle godine razotkrio Edvard Snouden, azilant baš u Rusiji.

Ako testiranje u Sočiju uspe, nova ruska igračka bi mogla da nađe široku primenu na celoj teritoriji zemlje. Moskva bi prodajom ove tehnologije drugim državama mogla i da zaradi milione.

Glavni deo novog sistema zove se SORM-3, a reč je o trećoj generaciji aparature sklopljene još tokom 80-ih godina prošlog veka. Upravo SORM-3 neprekidno usisava sav sadržaj svih imejlova, aktivnosti na društvenim mrežama i komunikacije VOIP protokolom. Podaci se čuvaju za slučaj da ustrebaju u budućnosti.

"Nema sistema koji bi se mogao uporediti sa SORM-om", rekao je Aleksander Klimburg, savetnik za sajber bezbednost u Oebsu. "Nikada ni jedna država nije razvila ovakav stepen kontrole. Sve što se izgovori ili napiše putem bilo kakve komunikacijske mreže unutar Rusije u osnovi je zabeleženo i sačuvano zauvek", dodaje on.

Sistem PRISM, koji koristi NSA, u poređenju sa SORM-om izgleda slabašno, a poznato je koliku je buru u svetu uspeo da izazove. On prvenstveno služi za prikupljanje, a ne presretanje informacija. Na primer, PRISM nije u stanju da čita sadržaj imejlova ili snima telefonske razgovore, već prikuplja takozvane metapodatke o korisnicima, to jest informacije o tome ko je kada i s kim komunicirao, ali ne i o čemu. Isto to radi i SORM-3, ali pritom u realnom vremenu može uživo da prati i sadržaj komunikacije. Može se podesiti tako da se uključi alarm čim bude upisana ili izrečena određena ključna reč.

Kao što je i očekivano, čvrstih dokaza nema da FSB u Sočiju koristi SORM-3 za prisluškivanje, ali američki Stejt department je svoje olimpijce i navijače upozorio da pametno koriste pametne telefone dok su u Sočiju.

Upravo su pametni telefoni koji rade na 4G mreži jedna od najlakših meta.

"Ne koristite usluge lokalnih provajdera u kafićima, hotelima, aerodromima i na drugim lokacijama. Pre putovanja promenite sve lozinke. Vodite računa da uklonite bateriju iz pametnog telefona u vreme kada ga ne koristite", piše u upozorenju Stejt departmenta.

Od očiju i ušiju ruskih špijuna navodno nisu sigurne ni tuš kabine u hotelima po Sočiju. Da je to blizu istine, nedavno je nagovestio i ruski vicepremijer Dmitrij Kozak, koji je novinarima, opovrgavajući da je infrastruktura na Olimpijadi loša, ničim izazvan rekao da "imamo videonadzor pomoću kog vidimo kada ljudi idu na tuširanje".

2024 © - Vesti online