Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 13.02.2014.
13:45
G. Gligorević - Vesti A

Kanadska kampanja protiv Rusije: Pijanstvo u mračnoj rupi Sočija

U Torontu, gde živim, pratim olimpijadu u Sočiju u raznim kanadskim medijima. Evo šta sam do sada saznala o olimpijadi, takmičenjima i sportistima iz raznih zemalja.

- Rusi strašno piju. Toliko piju, da se i vlada zabrinula pa najavljuje razne mere, javlja radio 680 Nenjs, lokalna, najslušanija stanica u Torontu. 

Kanadski izveštaji sa Zimske olimpijade deo medijske kampanje protiv Putina
 


- Ruski predsednik se pojavio u Sočiju sa psom, ne samo zato, komentarisali su i elektronski i štampani mediji, da popravi imidž Rusije u kojoj se nemilosrdno love i ubijaju psi lutalice nego i zato što mu je tog psa poklonio japanski premijer, pa je, eto, Putin odlučio da se sretnu dva stara drugara, pas i japanski premijer.


- Soči je rupa - piše Katal Keli za "Toronto Star", najtiražnije novine u Kanadi.

- Mračan je i pomalo zastrašujući, i da, leglo je terorista. Tu nema šta da se radi, nikakve zabave u olimpijskom selu, i zašto bi iko ikada, da nije Olimpijade, poželeo da dođe ovako daleko (valjda mereći geografski od Kanade).


- Na Tviteru pratim Kelija, prosto mi se knedla u grlu zaustavi kad čitam da psi lutalice u Sočiju, iako stalno progonjeni, i dalje veruju ljudskoj ruci pa se nameštaju za milovanje i češkanje iza ušiju.


- Prvi put u istoriji i zimskih i letnjih olimpijskih igara Kanada je za kratko bila na vodećoj poziciji kad su i ukupan broj osvojenih medalja i broj osvojenih zlatnih medalja u pitanju. To se desilo između ponedeljka popodne i utorka ujutro. O, da, saznajem i da je Norveška pretekla Kanadu po broju osvojenih medalja.


- U Sočiju je autobus više od sat vremena prevozio medijske poslenike po nekakvim putevima i nedođijama, od olimpijskog sela do medijskog centra, a inače se ta razdaljina prelazi za 10 minuta. Bilo je strašno, da se isprepadaš, pa su posle mnogi novinari završili u baru.


- Kanadski trener kros kantri reprezentacije je pomogao Rusu Antonu Gafarovskom, koji je "šepao" sa slomljenom skijom, i dao mu celu skiju da bi Rus dostojanstveno završio trku. Jeste, to je olimpijski duh, takvi smo mi - Kanađani, bio je to istorijski trenutak na Olimpijadi.


- Rusi ne znaju šta je karling, da znaju ne bi bili toliko glasni na tribinama dok to gledaju i navijaju. Oni su, inače, i jedina publika u Sočiju. Ovo je Olimpijada u Rusiji za Ruse. Valjda zato jedino navijaju za svoje sportiste. Sramota da ustaju sa sedišta čim se ne takmiče ruski takmičari.


- Gledam sliku hokejaša Aleksandra Ovečkina sa isplaženim jezikom tokom treninga ruske reprezentacije u "Toronto Staru". Inače, slika je preuzeta od AP, a kreacija je Džuli Džekobson.


Da ne zaboravim, za pet dana Olimpijade uspela sam da pronađem jedan novinarski tekst u kome se ova Olimpijada ne blati na najperfidniji način, iako se, naravno, da bi i vuk bio sit i ovce na broju, ipak sve niveliše pokojom negativnošću, zapitanošću, i sl. Čak su "pustili" dva kanadska hokejaša (Subban i RiemsdDžk) da kažu da je smeštaj fantastičan, atmosfera odlična i da je potpuno suprotno onome što su slušali i gledali u medijima (Subban je rekao: ovo je potvrda šta mediji mogu da urade).


Ima toga još, sve u navedenom stilu, a ja, kao i ostali prosečni ljubitelj sporta i velikih sportskih događaja, prateći ovdašnje medije pojma nemam šta se zapravo dešava na Olimpijadi. O sportskim takmičenjima se govori i piše jako malo ili nimalo. Jedino ukoliko Kanađani osvoje medalju, onda sledi priča, ali samo o kanadskim sportistima, ni reč o drugim nosiocima medalja, drugim ekipama, domaćinima, ništa.
Kako selektivna informacija može da bude. Razmišljam o milionima umornih Kanađana koji u ovoj crnoj zimi nemaju vremena ni da se odmore, a ne još i da istražuju po internetu i u drugim medijima o svemu što se na sportskom planu dešava u Sočiju.


Kanadski mediji, na žalost, pretvorili su se u oružje za kampanju protiv Rusije i ruskog predsednika, a česti su i zlonamerni komentari na račun ruskog naroda. I onda mi dođe da se nasmejem od muke kad se za zapadne medije na našim prostorima tvrdi da su nezavisni.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.02.2014. 16:15
Rusija je rupa, a Kanada centar svemira. Zato i ima milijardu stanovnika i najbogatija je zemlja na svijetu. Pa samo rat može natjerati čovjeka da se odseli u Kanadu. Veća su vukojebina od američkog zapada.
Četvrtak 13.02.2014. 14:13
o drvosece napasite mi se egza.
Četvrtak 13.02.2014. 16:03
Nije samo Soči rupa. Cela Rusija je jedna velika rupa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online