Četvrtak 13.02.2014.
13:45
G. Gligorević - Vesti

Kanadska kampanja protiv Rusije: Pijanstvo u mračnoj rupi Sočija

- Rusi strašno piju. Toliko piju, da se i vlada zabrinula pa najavljuje razne mere, javlja radio 680 Nenjs, lokalna, najslušanija stanica u Torontu. 

Kanadski izveštaji sa Zimske olimpijade deo medijske kampanje protiv Putina
 


- Ruski predsednik se pojavio u Sočiju sa psom, ne samo zato, komentarisali su i elektronski i štampani mediji, da popravi imidž Rusije u kojoj se nemilosrdno love i ubijaju psi lutalice nego i zato što mu je tog psa poklonio japanski premijer, pa je, eto, Putin odlučio da se sretnu dva stara drugara, pas i japanski premijer.


- Soči je rupa - piše Katal Keli za "Toronto Star", najtiražnije novine u Kanadi.

- Mračan je i pomalo zastrašujući, i da, leglo je terorista. Tu nema šta da se radi, nikakve zabave u olimpijskom selu, i zašto bi iko ikada, da nije Olimpijade, poželeo da dođe ovako daleko (valjda mereći geografski od Kanade).


- Na Tviteru pratim Kelija, prosto mi se knedla u grlu zaustavi kad čitam da psi lutalice u Sočiju, iako stalno progonjeni, i dalje veruju ljudskoj ruci pa se nameštaju za milovanje i češkanje iza ušiju.


- Prvi put u istoriji i zimskih i letnjih olimpijskih igara Kanada je za kratko bila na vodećoj poziciji kad su i ukupan broj osvojenih medalja i broj osvojenih zlatnih medalja u pitanju. To se desilo između ponedeljka popodne i utorka ujutro. O, da, saznajem i da je Norveška pretekla Kanadu po broju osvojenih medalja.


- U Sočiju je autobus više od sat vremena prevozio medijske poslenike po nekakvim putevima i nedođijama, od olimpijskog sela do medijskog centra, a inače se ta razdaljina prelazi za 10 minuta. Bilo je strašno, da se isprepadaš, pa su posle mnogi novinari završili u baru.


- Kanadski trener kros kantri reprezentacije je pomogao Rusu Antonu Gafarovskom, koji je "šepao" sa slomljenom skijom, i dao mu celu skiju da bi Rus dostojanstveno završio trku. Jeste, to je olimpijski duh, takvi smo mi - Kanađani, bio je to istorijski trenutak na Olimpijadi.


- Rusi ne znaju šta je karling, da znaju ne bi bili toliko glasni na tribinama dok to gledaju i navijaju. Oni su, inače, i jedina publika u Sočiju. Ovo je Olimpijada u Rusiji za Ruse. Valjda zato jedino navijaju za svoje sportiste. Sramota da ustaju sa sedišta čim se ne takmiče ruski takmičari.


- Gledam sliku hokejaša Aleksandra Ovečkina sa isplaženim jezikom tokom treninga ruske reprezentacije u "Toronto Staru". Inače, slika je preuzeta od AP, a kreacija je Džuli Džekobson.


Da ne zaboravim, za pet dana Olimpijade uspela sam da pronađem jedan novinarski tekst u kome se ova Olimpijada ne blati na najperfidniji način, iako se, naravno, da bi i vuk bio sit i ovce na broju, ipak sve niveliše pokojom negativnošću, zapitanošću, i sl. Čak su "pustili" dva kanadska hokejaša (Subban i RiemsdDžk) da kažu da je smeštaj fantastičan, atmosfera odlična i da je potpuno suprotno onome što su slušali i gledali u medijima (Subban je rekao: ovo je potvrda šta mediji mogu da urade).


Ima toga još, sve u navedenom stilu, a ja, kao i ostali prosečni ljubitelj sporta i velikih sportskih događaja, prateći ovdašnje medije pojma nemam šta se zapravo dešava na Olimpijadi. O sportskim takmičenjima se govori i piše jako malo ili nimalo. Jedino ukoliko Kanađani osvoje medalju, onda sledi priča, ali samo o kanadskim sportistima, ni reč o drugim nosiocima medalja, drugim ekipama, domaćinima, ništa.
Kako selektivna informacija može da bude. Razmišljam o milionima umornih Kanađana koji u ovoj crnoj zimi nemaju vremena ni da se odmore, a ne još i da istražuju po internetu i u drugim medijima o svemu što se na sportskom planu dešava u Sočiju.


Kanadski mediji, na žalost, pretvorili su se u oružje za kampanju protiv Rusije i ruskog predsednika, a česti su i zlonamerni komentari na račun ruskog naroda. I onda mi dođe da se nasmejem od muke kad se za zapadne medije na našim prostorima tvrdi da su nezavisni.

2024 © - Vesti online