Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 25.01.2014.
21:49
Beta A

Al Kaida muslimanima: Ne borite se s hrišćanima

Vođa Al Kaide Ajman al-Zavahri izjavio je da većinsko muslimansko stanovništvo Egipta ne treba da se bori protiv hrišćana, već da se usredsredi na borbu protiv prelaznih vlasti, podržanih vojskom koja je letos zbacila islamističkog predsednika države Muhameda Mursija. Redak slučaj da Al-Zavahri istupa u odbranu hrišćana, koji su uglavnom podržali vojni puč, izveden u vreme velikih demonstracija protiv Mursija.

Muslimansko stanovništvo Egipta ne treba da se bori protiv hrišćana, već protiv prelaznih vlasti, podržanih vojskom: Vođa Al Kaide

Posle puča od 3. jula 2013, usledio je čitav niz nasilničkih akata protiv egipatskih hrišćana, Kopta.

U audio poruci, objavljenoj preko sajtova ekstremista, Al-Zavahri je rekao da nije u interesu muslimana da se sukobe s hrišćanima, jer, kako je objasnio, treba da se usredsrede na borbu protiv "amerikanizovanog puča" generala Abdela Fataha el-Sisija i "uspostavljanje islamske vlade".

El-Sisi je ministar odbrane koji je zbacio Mursija pošto su milioni Egipćana zatražili predsednikov odlazak sa vlasti, a patrijarh Koptske crkve je podržao puč.

"Ne smemo ulaziti u rat s hrišćanima i time pružati izgovor Zapadu da okrive muslimane, što se ranije dešavalo", rekao je Al-Zavahri, pa se obrušio na El-Sisija veoma zapaljivim rečnikom, rekavši da je on isti kao pripadnici vojnog establišmenta koji je vladao Egiptom u proteklih šest decenija.

"On je plaćenik, amerikanizovana lutkica, uljez, izdajica i grešnik sa istorijom ulizivačkog ponašanja", rekao je Al-Zavahri, koji je doduše napao i Mursija, optuživši ga da je sarađivao sa sekularnim Egipćanima i da se predao Amerikancima time što

je priznao sporazume koje je Egipat za vreme prethodne vlasti sklopio sa Izraelom. Prema Al-Zavahrijevim rečima, to je bio glavni razlog Mursijevog pada.

Al-Zavahri je pozvao žitelje Sinajskog poluostrva da podrže Palestince u susednom Pojasu Gaze i pomognu da se razbije "opsada koju je uspostavio El-Sisi".

U vezi sa Sirijom, izjavio je: "Amerika je dobila ono što je htela: zaštitila je Izrael od Asadovog hemijskog oružja, a zauzvrat će morati da žmuri na njegove zločine".

POVEZANE VESTI

Subota 25.01.2014. 21:45
Паметно! Нек се хришћани повуку а остали нек се побију између!
Subota 25.01.2014. 22:17
Sve mi to liči na neki jeftini američki film!
Subota 25.01.2014. 22:03
Oni između sebe a mi između sebe i ostaju žutaći.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online