Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 08.08.2013.
22:44
Beta A

Egipat: Kopti u panici zbog islamista

Egipatski hrišćani, kopti, koji žive u gradu Asjut na jugu zemlje, u velikom su strahu od islamista, posle svrgavanja predsednika države Mohameda Morsija i demonstracija njegovih pristalica koje porukama mržnje ukazuju da su kopti doveli do Morsijevog pada i pozivaju na njihovo uklanjanje.

Pošto je u noći između utorka i srede 10.000 islamista u Asjutu protestvovalo protiv hrišćana, obeležavajući njihove domove krstićima i nazivajući koptskog papu Tavadrosa Drugog "psom", oglasile su se egipatske organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Te organizacije, ukupno 16, upozorile su na mogućnost novog talasa nasilja u Egiptu, i zatražile su od novih, privremenih vlasti da zaštite hrišćansku manjinu, koja čini 10 odsto populacije te dominantno muslimanske zemlje.

Pristalice Morsija vređali hrišćani i pretili im

Vojska je 3. jula u puču oborila Morsija, poteklog iz islamističke organizacije Muslimansko bratstvo, a posle masovnih demonstracija opozicije koju su pored ostalih činili sekularni muslimani, liberali, ateisti i hrišćani.

Usledili su protesti Morsijevih pristalica, ali dok su islamisti u Kairu, prema oceni Asošiejted presa (AP), u defanzivi, oni u Asjutu i drugde na jugu Egipta vode sve intenzivniju kampanju mržnje prema hrišćanima, optužujući ih da su na neki način izdejstvovali puč protiv Morsija.

U Asjutu, demonstranti su noću marširali ulicom u kojoj ima najviše kopta u celom gradu, pevajući "islam, islam, uprkos hrišćanima", dok je desetak dece uz nadzor jedne odrasle osobe sprejem ispisivalo poruke na zidovima poput "bojkotujmo hrišćane". Jedan od grafita glasi "Tavadros je džukela", i odnosi se na koptskog patrijarha Tavadrosa Drugog.

Otkako je oboren Morsi, u tom gradu su česte demonstracije islamista, koje se gotovo stalno odvijaju noću, a lokalne vlasti ne uspevaju to da spreče. Gamal Adam, guverner provincije u kojoj se nalazi Asjut, rekao je AP-u da su vlasti odustale od brisanja grafita, jer veoma brzo bivaju opet ispisani, a i komunalci se izlažu opasnosti ako ih islamisti uhvate na delu - kako brišu njihove poruke.

Na jugu Egipta religija ima jak uticaj a veoma je rasprostranjeno siromaštvo kao i zavist prema relativnom velikom broju hrišćana koji zarađuju pristojno. Kako navodi AP, deo bogatijeg stanovništva napustio je Asjut.

Kopti su do arapskog proleća 2011. godine uglavnom izbegavali politiku, ali onda su počeli da traže da se i njihov glas čuje u politici. Novi koptski patrijarh Tavadros Drugi, izabran prošle godine, otvoreno je kritikovao Mohameda Morsija i poručivao koptima da se uključe u politiku.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.08.2013. 23:36
Ko vec decenijama duva u jedra nasilja na Bliskom istoku, a nije naklonjen ni Hriscanima, ni Muslimanima, a ima bar sest rezervnih domovina, SAD, V. Britaniju, Francusku, Holandiju, Cesku, Madjarsku i sedmu u preuzimanju, Nemacku... Razna Proleca, parkovi I sl... Pronadjite odgovor sami... Da ne budem optuzen za antisemitizam... He, he... Ko ima ekskluzivno pravo na holokaust, a milion Srba je pogubljeno na zverski nacin u proslom svetskom ratu, koji se pominju uzgred, ili uopste ne pominju... Da, to su oni koji su vikali Pilatu... Raspni ga, raspni... Iz kog naroda dolaze Olbrajtova i Holbruk, Soros...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online