Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 23.01.2014.
10:18
Srna A

Menjali klimu da nas bolje bombarduju?!

Vojni eksperti i meteorolozi smatraju da NATO udari nisu mogli da promene klimu u Srbiji, ali ističu da je moguće tokom vojnih operacija prilagoditi vremenske prilike vojnim planovima.

Uticajem na klimu bombarderima omogućili vedro nebo
 

Mnogi tvrde da je projekat poznat kao "HAARP", koji je prema zvaničnoj verziji bio stvoren za izučavanje klime na Zemlji, konkretno polarne svetlosti, zapravo klimatsko i psihotropno oružje nesagledive moći.

Tako se se pojavile priče da su SAD pokušale da izmene klimu u Srbiji, kako bi smanjile temperaturu do arktičke, ali da eksperiment nije uspeo.

Konstantin Sivkov, doktor vojnih nauka, tvrdi da je moguća promena vremena i da se nad određenim regionima može izazvati kiša rasipanjem određenih smesa u vazduh. Ali, on smatra da, u strateškom smislu, "HAARP" ne bi trebalo smatrati oružjem, jer je prognoziranje rezultata dejstva ovog sistema na klimu u sadašnjim uslovima problematično i da je besmisleno verovati da je "HAARP" bio usmeren samo na Srbiju.

Neobične vremenske prilike i blaga zima u Srbiji i celom regionu samo su posledica katastrofe u Meksičkom zalivu, koja se dogodila pre nekoliko godina. Tada je došlo do ozbiljnih promena tokova golfske struje, koja se podelila u dva kraka. Topli krak struje cirkuliše na jugu SAD i regionu centralnog Atlantika, a drugi hladni tera hladnu vodu u krug, navode meterololozi.

Aleksandar Golubjev, načelnik odeljenja kratkoročnih prognoza vremena i opasnih pojava na teritoriji Rusije smatra da je svaka verzija, u principu, teoretski tačna. Ali, objašnjava on, čovečanstvo sada nije u mogućnosti da pravi takve eksperimente. Igrati se sa prirodom - to je veoma riskantno, objašnjava on.

Ipak, vojske mogu da utiču na promenu vremena. Kada je NATO bombardovao Srbiju na teritoriji jugoistočne Evrope bilo je neobično lepo vreme i vojni eksperti pretprostavljaju da je tada možda moglo biti manipulacija, navodi Glas Rusije.

U Vojnim akcijama moguće je veštački izazvati kiše na ograničenim teritorijama, kao, na primer pljuskove koji su trajali nedeljama na teritoriji Vijetnama tokom rata. Druga mogućnost je da se pilotima obezbedi jasno i vedro nebo, kao što je bio slučaj sa napadima na Srbiju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.01.2014. 10:26
To su budalastine. Ako mogu promeniti klimu u tudjim zemljama, zasto ne menjaju klimu u Americi? Ubi ih hladnoca i mraz. Ljudi su ko ovce, veruju u sve sto cuju.
Četvrtak 23.01.2014. 10:44
Вероватно да имају и ствари за које свет није ни чуо.Русија такође експериментише са климом и то веома успешно.
Četvrtak 23.01.2014. 11:22
Po vremenu u americi reklo bi se da Ruski HARP bez problem funkcioniše, a bilo bi tako dobro da im rikne prekidač na uključenom položaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online