Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 15.01.2014.
18:24
Beta A

Ruski pop: 50 od 300 episkopa su gejevi

Ruski sveštenik i jedan od uticajnih blogera Andrej Kurajev izazvao je skandal u Rusiji zbog svojih optužbi na račun homoseksualnog lobija u okrilju Ruske pravoslavne crkve (RPC).

Ruski sveštenik tvrdi da crkvom vlada gej lobi
 

Kurajev čije su izjave često u suprotnosti sa zvaničnim stavovima crkve, otkrio je krajem 2013. godine u svom internet dnevniku slučajeve seksualnog uznemiravanja polaznika teološke škole u Kazanju.

Pošto je Patrijaršija krajem decembra poslala komisiju u Kazanj, nijedan od šefova tog seminara nije kažnjen, dok je Kurajev otpušten sa Teološke akademije u Moskvi gde je 10 godina radio kao profesor.

"Moćan homoseksualni lobi u okviru crkve protivi se otkrivanju tog problema... Uprava crkve je čak odlučila da skrene pažnju sa skandala predlažući konsultacije o zabrani homoseksualnosti u Rusiji“, izjavio je Kurajev agenciji Frans pres.

Portparol RPC Vsevolod Čaplin predložio je prošle sedmice da se organizuje referendum o zabrani homoseksualnosti čime bi se vratilo kažnjavanje kao što je bio slučaj u vreme Sovjetskog Saveza. Homoseksualnost se u Rusiji do 1993. godine smatrala krivičnim delom, za koje je bila zaprećena kazna do osam godina zatvora, a do 1999. mentalnim oboljenjem.

Prema rečima Kurajeva, "gotovo 50 episkopa od njih 300" koliko ih ima u ruskoj crkvi, ima homoseksualne odnose zbog čega bi trebalo da budu raščinjeni.

Četiri ruska episkopa su bila u centru afere početkom 2000-ih zbog homoseksualnosti i privremeno su bili udaljeni sa položaja. Međutim, trojica njih su vraćena na položaj posle izbora patrijarha Kirila 2009. godine, kaže Kurajev.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.01.2014. 18:32
Nista tu nije cudno. pederska i pedofilska bolest je veoma rasirena pojava medju svestenstvom sirom sveta bilo da su pravoslavni ili rimokatolicki.
Sreda 15.01.2014. 19:13
Овај ђакон је чини ми се пре две године изнео низ увреда на рачун нашег народа. -"како је почео Први светски рат, који су браћа Срби започели" -"При чему су браћа поступила са нама по свињски" -" „Схватили смо да се не треба опирати Западу, јер ако вас силују, треба да се опустите и добићете максимум задовољства" -"онда Срби увек заузимају антимосковску позицију. " и др. што би ми рекли "бије ко максим по дивизији". http://borbazaveru.info/content/view/4446/1/ Да је наш човек а с обзиром какве ставове износе рекли би за њега да је другосрбијанац тако и његове изјаве не треба узимати здраво за готово.
Sreda 15.01.2014. 20:56
Sve lobije treba raskrinkavati unutar crkve. Vartolomej je npr. jedna svaštočina - ekologija, lobi CO2, Coca-Cola iz koje se ne vadi u Čikagu. Pravoslavlje nikad zagađenije nije bilo nego što je danas, kad se vii našta crkve liče. Još da me udari neki episkop zbog kritike, pa ubio bih ga od batina! Vidim u SPC ima vladika koje mlate vjernike kada im se skreše u lice kritika na ekumenističku liturgiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online