Sreda 15.01.2014.
18:24
Beta

Ruski pop: 50 od 300 episkopa su gejevi

Ruski sveštenik tvrdi da crkvom vlada gej lobi
 

Kurajev čije su izjave često u suprotnosti sa zvaničnim stavovima crkve, otkrio je krajem 2013. godine u svom internet dnevniku slučajeve seksualnog uznemiravanja polaznika teološke škole u Kazanju.

Pošto je Patrijaršija krajem decembra poslala komisiju u Kazanj, nijedan od šefova tog seminara nije kažnjen, dok je Kurajev otpušten sa Teološke akademije u Moskvi gde je 10 godina radio kao profesor.

"Moćan homoseksualni lobi u okviru crkve protivi se otkrivanju tog problema... Uprava crkve je čak odlučila da skrene pažnju sa skandala predlažući konsultacije o zabrani homoseksualnosti u Rusiji“, izjavio je Kurajev agenciji Frans pres.

Portparol RPC Vsevolod Čaplin predložio je prošle sedmice da se organizuje referendum o zabrani homoseksualnosti čime bi se vratilo kažnjavanje kao što je bio slučaj u vreme Sovjetskog Saveza. Homoseksualnost se u Rusiji do 1993. godine smatrala krivičnim delom, za koje je bila zaprećena kazna do osam godina zatvora, a do 1999. mentalnim oboljenjem.

Prema rečima Kurajeva, "gotovo 50 episkopa od njih 300" koliko ih ima u ruskoj crkvi, ima homoseksualne odnose zbog čega bi trebalo da budu raščinjeni.

Četiri ruska episkopa su bila u centru afere početkom 2000-ih zbog homoseksualnosti i privremeno su bili udaljeni sa položaja. Međutim, trojica njih su vraćena na položaj posle izbora patrijarha Kirila 2009. godine, kaže Kurajev.

2024 © - Vesti online