Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.01.2014.
06:48
Beta A

Ministar odlikovao ratnog veterana - psa

Češki ministar odbrane Vlastimil Picek uručio je danas u Hotinju na severu Češke odlikovanje vojniku, veteranu misije u Avganistanu, teško povređenom prošle jeseni u napadu Talibana na bazu - pseću ogrlicu sa zahvalnicom i potpisom ministra, plaketu i veliku kost od bivolje kože.

Spasavanje redova Atosa
 

Kost i ogrlicu zato što je odlikovani veteran četvorogodišnji nemački ovčar Atos, obučen za traganje za eksplozivom koji je teško povređen prošle jeseni u napadu Talibana na vojnu bazu Logar u Avganistanu.

Zahvaljujući pomoći američkih vojnih lekara i kasnije veterinara u Nemačkoj uspeo je da se oporavi i vrati ovih dana u službu.

"To što se desilo bilo je nešto tako izuzetno da smo želeli da i na ovakav način upozorimo, kao i na to kako značajnu ulogu imaju psi u armiji da u nekim slučajevima ne mogu da ih zamene ni najsavremenije tehnologije", kazao je ministar Picek kada je pred postrojenim vojnicima, ljudima i psima Centra za vojnu kinologiju u Hotinju uručio Atosu odlikovanje.

Atosa lečili vojni lekari u NATo bazi u Nemačkoj
 

U bazi Logar u tom napadu ciljano je i na bokseve sa psima koji tragaju za eksplozivom i oružjem i tako često spašavaju i ljudske živote, ali omraženi su među talibanskim borcima i teroristima.

Atosov boks je pogođen, a psu je prelomljena karlica i pretrpeo je teške povrede unutrašnjih organa. Iako mu niko nije davao mnogo šanse u pomoć su pritekli američki vojni lekari, pružili neposrednu hitnu pomoć, a zatim je operisan u američkoj poljskoj vojnoj bolnici.

Svi vodiči iz baze doveli su svoje pse da Atosu daju krv za transfuzije, a posle druge operacije prevezen je u NATO bazu Ramštajn u Nemačkoj, gde su se za njega pobrinuli veterinari.

Atosov vodič Rostislav Bartončik zahvaljujući predanoj brizi vratio se sa svojim psom ponovo na treninge i priprema Atosa za prvu sledeću misiju, pošto dobro obučenih pasa za detekciju eksploziva nema nikada dovoljno.

"U proseku se pogodni psi kupuju za oko 2.000 evra, a posle specijalne obuke njihova vrednost je gotovo neprocenjiva. Kroz inostrane misije prošlo je do sada 45 čeških pasa. Bili su u Avganistanu, Iraku i na prostoru bivše Jugoslavije", kazao je komandant kinološke baze Marek Purmenski.

Atos je prvi pojedinačno odlikovan češki pas veteran vojne misije, budući da je do sada odlikovana samo grupa od 12 pasa, a svaki je tada dobio uz medalju venac od kobasica. Atos je ranije status ratnog veterana dobio i od američke armije, i specijalno ćebe rezervisano za heroje misija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online