Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 20.12.2013.
20:56
Beta A

Hodorkovski u Berlinu, urgirala Merkelova

Bivši ruski naftni magnat Mihail Hodorkovski, koga je pomilovao predsednik Rusije Vladimir Putin, stigao je danas u Berlin, a Nemačka je saopštila da je Berlin "iza kulisa" radio na oslobađanju tog opozicionara i oštrog kritičara Kremlja.

Hodorhovskog u Berlinu dočekao bivši nemački ministar Genšer
 

"Bivši nemački ministar spoljnih poslova Hans-Ditrih Genšer intenzivno se zauzeo za slučaj Hodorkovskog. U velikoj meri se angažovao da bi se uspešno našla rešenja, uz podršku nemačke kancelarke i ministra spoljnih poslova", saopštio je Štefan Zajbert, portparol nemačke kanacelarke Angele Merkel.

Genšer je potvrdio da je danas otišao na aerodrom u Berlinu da bi dočekao Hodorkovskog koji je iz Rusije stigao privatnim avionom.

Bivši nemački ministar, koga je povodom slučaja Hodorkovskog Putin primio dva puta, kazao je i da je bivši ruski magnat "iscrpljen, ali veoma srećan jer je napokon na slobodi".

Ranije je objavljeno da se majka Mihaila Hodorkovskog, Marina leči u Nemačkoj, ali ona je danas agenciji Itar Tas rekla "da se sada nalazi u moskovskom regionu" i da je telefonom razgovarala sa sinom.

Iscrpljen stigao u Berlin: Hodorkovski

Hodorkovski koji je u zatvoru proveo deset godina, danas je u saopštenju potvrdio da je od Putina tražio pomilovanje, ali je i dodao da nikada nije priznao krivicu za dela zbog kojih je osuđen. On je takođe pozdravio Genšerovo zalaganje za njegovo oslobađanje.

Putin je danas potpisao ukaz o pomilovanju koji je odmah stupio na snagu i ubrzo zatim objavljeno je da je bivši ruski magnat izašao iz zatvora. Ruski predsednik neočekivano je juče, posle svoje godišnje konferencije za štampu, najavio da će pomilovati Hodorkovskog.

Hodorkovski je uhapšen 2003. i osuđen 2005. na 13 godina zatvora zbog pranja novca i korupcije što je, prema ocenama mnogih, bio obračun vlasti sa biznismenom koji je kritikovao Kremlj i finansirao opoziciju. Ta presuda mu je povećana na 14 godina posle drugog suđenja 2010. za "krađu nafte i pranje novca" od 23,5 milijardi dolara, a donedavno mu je, kako se juče pisalo, pretilo još jedno suđenje.

POVEZANE VESTI

Petak 20.12.2013. 22:26
Odamh je otišao u epicentar zločina...., prvo na oporavak, a poslije na novi zadatak ! I Gorbačev je bio jako blizak prijatelj ovom Genšeru, razbijaču SSSR-a i YU !
Petak 20.12.2013. 21:16
Otvoreno se vidi da je po zapadnim merilima pljačka vlastite države patriotski čin a u slučaju osude politički progon ali samo pod uslovom da to nije u njihovim državama. Prema tome merilu rade i svi naši vlastodršci jer će ih ova babuskara i dedonja dočekati raširenih ruku ako nešto krene po zlu.
Petak 20.12.2013. 22:12
Pošao na instrukcije kao i Kličko, a kao da vidi majčicu koja rodi lopova. Bože kako je jadno kad oštetiš svoju zemlju i svoj narod, a onda te tuđin izvlači i ideš kod njega da bi još više štetio. Znači, dno dna. Merkelka urgirala-urinirala za njega, a dočekao ga bivši hohštaplerski vrh Njemačke, dinosaurus Krkobabićevog godišta, Genšer.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online