Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.05.2018.
19:45
www.dw.com A

Dojče vele: Nemačke iluzije o Putinu

"Naivno je verovati da je poboljšanje odnosa sa Putinovom Rusijom moguće jednostranim ustupcima dok Kremlj nastavlja svoju agresivnu politiku", piše u svom komentaru Ingo Mantojfel, urednik programa DW na ruskom jeziku.

Epa/Friedemann Vogel/pool
Vladimir Putin i Angela Merkel (Foto: Arhiva)

Kada se u petak savezna kancelarka Angela Merkel u Sočiju susretne sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biće to vrhunac "ruske nedelje" nemačke spoljne politike. Poslednjih dana su Moskvu već posetili novi šef diplomatije Hajko Mas kao i ministar privrede Peter Altmajer.

Intenzivni diplomatski saobraćaj vraća nemačko-ruske odnose u fokus nemačke javnosti, posebno jer soliranje američkog predsednika Donalda Trampa stavlja prekoatlantsko prijateljstvo na teško iskušenje. Ne čudi onda što se politički glasovi iz Nemačke zalažu za približavanje Rusiji.

No grdno se vara svako ko misli da će popuštanje u odnosima sa Rusijom početi jednostranim ustupcima na polju ekonomskih sankcija ili drugim trulim kompromisima. Ne samo jer bi meka politika u Moskvi bila interpretirana kao slabost. Kao da mnogima još nije jasno da Putinu konfrontacija sa Zapadom treba za učvršćivanje moći kod kuće, za skretanje pažnje stanovništva sa ekonomske stagnacije i socijalnih problema, piše Dojče vele.

Zato je naivno verovati da se sa Putinom može dogovoriti o Ukrajini ili pregovarati o novom evropskom mirovnom poretku. Tu je priliku Putin sam torpedirao agresivnom spoljnom politikom prema Ukrajini, ali i pokušajem uticaja na izbore na Zapadu i sajber-napadima na nemačke institucije.

Neophodno je da Nemačka shvati da je u odnosu sa Putinom potrebna izdržljivost, da neće biti ekspresnih dogovora. Sve dok se Kremlj drži agresivne politike prema Ukrajini - a to će trajati sve dok služi učvršćivanju Putinove moći kod kuće - sankcije moraju ostati na snazi. Potpuno pogrešan signal bio bi čak i postepeni izlazak iz sankcija.

Diplomatska strategija ka Rusiji mora da se podupre kroz dva važna elementa. Najpre, zapadna politika ne sme ishitreno i histerično da reaguje na provokacije iz Moskve. Od toga na posletku profitira samo Kremlj, dok verodostojnost Zapada znatno trpi. Britanska premijerka Tereza Mej je posle napada na dvostrukog agenta Sergeja Skripalja pokazala kako ne treba raditi.

Osim toga, Nemačka i cela Evropa moraju se jače otvoriti prema ruskom društvu. Potreban je sveobuhvatni dijalog sa svim političkim snagama i grupama u Rusiji - uključujući i one nacionalističke, patriotske i konzervativne.

S pravom postoji briga zbog otuđenja između Nemaca i Rusa, ali ona se dugoročno može prevazići samo dijalogom kojim dominiraju trezven ton i uverenost u sopstvene principe, zaključuje Mantojfel u svom komentaru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online