Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 19.12.2013.
13:56
Beta A

Putin: Još nismo rasporedili rakete kod Kalinjingrada

Rusija "za sada" nije rasporedila nuklearne rakete sistema "Iskander" u svojoj zapadnoj enklavi Kalinjingradu, rekao je u četvrtak ruski predsednik Vladimir Putin na svojoj godišnjoj konferenciji za štampu.

Vladimir Putin još nije doneo odluku o razmeštanju nuklearnih raketa u Kalinjingradu (nego, možda, malo "desnije")
 


On je ovo rekao u odgovoru na pitanje o izveštajima nemačke štampe koji su izazvali uznemirenje u Evropi prema kojima je Moskva postavila svoj savremeni sistem "Iskander" u oblasti ruske enklave kod Kalinjingrada, na obali Baltičkog mora, između Poljske i Litvanije, nekoliko stotina kilometara od Berlina.


"Još nismo doneli takvu odluku", rekao je Putin i dodao da je dugo razmatrao taj potez.


On je dodao da Rusija treba da reaguje na postavljanje elemenata američkog antiraketnog štita u Evropi.


"Više puta smo rekli da taj antiraketni štit predstavlja za nas pretnju, za naš potencijal nuklearnog (odvraćanja) i da treba da reagujemo na ovaj ili onaj način", rekao je ruski predsednik, dodavši da je postavljanje raketa Iskander u Kalinjingradu "jedna od opcija" da se na to reaguje.


“Ne kontrolišemo Snoudena“

Ruski predsendik je rekao i da Rusija ne kontroliše Edvarda Snoudena, bivšeg saradnika američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA), koji je dobio privremeni azil u Rusiji posle objavljivanja dokumenta koji pokazuju masovno špijuniranje američke agencije.


"Mi ne radimo sa njim i nikad nismo radili. Ne postavljao mu pitanja o tome šta je radio u službama gde je bio zaposlen u vezi Rusije", dodao je Putin i naglasio da nikad nije sreo Snoudena, ali da ne krije da je on "interesantna" osoba.
 

Azil uz uslov

Putin je potvrdio da je Rusija dala azil Snoudenu uz uslov da on prekine sve antiameričke aktivnosti.

Snouden je dobio privremeni azil u Rusiji 1. avgusta pošto je dao medijima desetine hiljada dokumenata koji pokazuju obim presretanja komunikacija, preko telefona ili interneta od strane NSA, što je izazvalo međunarodni skandal.


Putin je izjavio da je masovan program nadzora NSA, neophodan da bi se borilo protiv terorizma, ali da istovremeno smatra da sakupljanje podataka mora biti regulisano strogim i jasnim propisima.


Nadzor NSA "nije razlog za radost, ali ni razlog za žaljenje", rekao je Putin i dodao da tako masovan nadzor potreban da bi se otkrili kontakti terorista.


"Na političkom nivou potrebno je ograničiti apetit specijalnih službi određenim pravilima", rekao je Putin.


On je dodao da su efikasnost tog programa i njegovo moguće narušavanje privatnosti ograničeni nemogućnošću da se obradi tako ogromna količina podataka.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.12.2013. 14:10
УСПАВАНИ МЕДВЕД СЕ БУДИ ПОЛАКО
Četvrtak 19.12.2013. 14:52
Okreni ih i gore i dole, i levo i desno, pa pušti priču.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online