Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.12.2013.
13:37 >> 14:18h
Beta A

Vetar divlja severozapadnom Evropom, čeka se mega oluja

Nevreme sa snažnim udarima vetra pogodilo je danas Škotsku, izazvavši nestanak struje i prekid železničkog saobraćaja, dok se u velikom delu severozapadne Evrope očekuje dolazak oluje i moguće poplave u priobalnim delovima.

Talasi prekrili dokove na severu Nemačke
 

Jedan vozač kamiona danas je poginuo, a 8.000 domova je evakuisano u Škotskoj tokom jedne od najsnažnijih oluja u poslednjih 30 godina. Još četiri osobe su povređene kada se kamion prevrnuo i sudario sa nekoliko automobila na putu zapadno od Livingstona. Građanima je izdato upozorenje da ne kreću na put zbog "ekstremno opasnih uslova" i da izbegavaju upotrebu visokih vozila zbog snažnih udara vetra.

Oko 8.000 domova evakuisano je u Grejt Jarmutu, a zvaničnici su upozorili da bi usled velikog plimnog talasa mogli biti ugroženi životi ljudi u obalskom pojasu. Upozorenje na poplave objavljeno je za Kent, Norfolk i Safolk.

Britanska meteorološka služba saopštila je da je u pojedinim oblastima izmeren vetar brzine 187 kilometara na sat i da će ovakvi uslovi potrajati do popodnevnih sati.


Mnogi putevi i mostovi bili su zatvoreni za saobraćaj. Železnički saobraćaj u potpunosti je obustavljen jer su, kako je objašnjeno, "šteta na opremi i nanosi na prugama" sprečavali njegovo normalno obavljanje. Glavna stanica u Glazgovu je evakuisana kada je slomljen stakleni krov pod udarima vetra, a, kako su precizirali zvaničnici, izbegnuta je nesreća i niko nije povređen. Otkazan je i veliki broj letova preko Škotske.

Jak vetar u Holandiji, vlada zatvorila brane od poplava
 

Meteorolozi predviđaju da će snažan vetar, jačine 140 kilometara na sat pogoditi nemačku obalu Severnog mora, a očekuje se i da bi plima mogla da izazove značajne poplave u priobalnim delovima. Iz predostrožnosti, zatvorena je i brana od poplava na Temzi.

Otkazani su polasci trajekta za neke od ostrva u Severnom moru, a železnica je upozorila na moguće prekide u saobraćaju na severu zemlje.

Holandija je, u očekivanju oluje, zatvorila brane kako bi zaštitila najugroženije delove zemlje od poplava. Brana Isteršeldekering, duga devet kilometara, u jugozapadnom delu zemlje, zatvorena je radi zaštite od poplave prvi put od 2007. godine. Holandska aviokompanija KLM otkazala je više desetina letova iz predostrožnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online