Četvrtak 05.12.2013.
13:37 >> 14:18h
Beta

Vetar divlja severozapadnom Evropom, čeka se mega oluja

Talasi prekrili dokove na severu Nemačke
 

Jedan vozač kamiona danas je poginuo, a 8.000 domova je evakuisano u Škotskoj tokom jedne od najsnažnijih oluja u poslednjih 30 godina. Još četiri osobe su povređene kada se kamion prevrnuo i sudario sa nekoliko automobila na putu zapadno od Livingstona. Građanima je izdato upozorenje da ne kreću na put zbog "ekstremno opasnih uslova" i da izbegavaju upotrebu visokih vozila zbog snažnih udara vetra.

Oko 8.000 domova evakuisano je u Grejt Jarmutu, a zvaničnici su upozorili da bi usled velikog plimnog talasa mogli biti ugroženi životi ljudi u obalskom pojasu. Upozorenje na poplave objavljeno je za Kent, Norfolk i Safolk.

Britanska meteorološka služba saopštila je da je u pojedinim oblastima izmeren vetar brzine 187 kilometara na sat i da će ovakvi uslovi potrajati do popodnevnih sati.


Mnogi putevi i mostovi bili su zatvoreni za saobraćaj. Železnički saobraćaj u potpunosti je obustavljen jer su, kako je objašnjeno, "šteta na opremi i nanosi na prugama" sprečavali njegovo normalno obavljanje. Glavna stanica u Glazgovu je evakuisana kada je slomljen stakleni krov pod udarima vetra, a, kako su precizirali zvaničnici, izbegnuta je nesreća i niko nije povređen. Otkazan je i veliki broj letova preko Škotske.

Jak vetar u Holandiji, vlada zatvorila brane od poplava
 

Meteorolozi predviđaju da će snažan vetar, jačine 140 kilometara na sat pogoditi nemačku obalu Severnog mora, a očekuje se i da bi plima mogla da izazove značajne poplave u priobalnim delovima. Iz predostrožnosti, zatvorena je i brana od poplava na Temzi.

Otkazani su polasci trajekta za neke od ostrva u Severnom moru, a železnica je upozorila na moguće prekide u saobraćaju na severu zemlje.

Holandija je, u očekivanju oluje, zatvorila brane kako bi zaštitila najugroženije delove zemlje od poplava. Brana Isteršeldekering, duga devet kilometara, u jugozapadnom delu zemlje, zatvorena je radi zaštite od poplave prvi put od 2007. godine. Holandska aviokompanija KLM otkazala je više desetina letova iz predostrožnosti.

2024 © - Vesti online