Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 01.12.2013.
21:25
Beta A

Jevreji: Nemci, vratite nam slike!

Izrael je pozvao Nemačku da pokloni Jevrejima ili izraelskim muzejima više od 1.400 umetničkih dela pronađenih u minhenskom stanu Nemca Kornelijusa Gurlita, a za koja se veruje da su većinu nacisti ukrali od Jevreja pre i tokom Drugog svetskog rata.

Više od 1.400 umetničkih dela pronađeno u minhenskom stanu Nemca Kornelijusa Gurlita. Veruje  se da su većinu nacisti ukrali od Jevreja pre i tokom II svetskog rata
 

Zamenik izraelskog ministra spoljnih poslova Zev Elkin rekao je da je Izrael tražio da uzme učešća u nemačkoj istrazi o umetničkim delima koja su prošle godine pronađena u Gurlitovom stanu.

Elkin je naveo da je Izrael predložio Nemačkoj da sva dela koja su pripadala Jevrejima, a gde je nemoguće identifikovati vlasnike ili njihove naslednike, budu data instituciji poput Izraelskog muzeja u Jerusalimu ili Jevrejskog muzeja u Nemačkoj.

Nemački istražitelji proveravaju da li su oko 590 dela zaplenili nacisti. Nekoliko naslednika jevrejskih kolekcionara, koje su nacisti zatvorili, pojavilo se već sa tvrdnjom da im pripadaju neka dela.

Gurlit (80) je rekao da je ta dela nasledio od svog oca, koji je bio prodavac umetničkih dela koja su konfiskovali ili kupili nacisti. On je, međutim, mnoga od tih dela zadržao za sebe. Umetnička zbirka, čija vrednost se procenjuje na 1,35 milijardi
dolara, pronađena je prošle godine u Gurlitovom stanu u Minhenu, tokom rutinske poreske provere. Ona sadrži dela, za koja se dugo verovalo da su izgubljena ili uništena, slikara poput Marka Šagala, Pabla Pikasa, Anrija Matisa, Ota Diksa i Maksa Libermana.

Umetnički stručnjaci navode da su slike i crteži, od kojih su neke neuramljene, izuzetnog kvaliteta.

Mnoge od njih zaplenili su nacisti od njihovih vlasnika ili su ocenjene kao "degenerisana umetnost".

Umetnička dela se nalaze na nepoznatoj lokaciji.

Gurlit je nedavno naveo da se neće dobrovoljno odreći umetničkih dela, za koja je rekao da su "legalno nabavljena". 

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.12.2013. 21:43
Pa nemojte da postavljate ovakve slike, neko bi mogao da pita Vuka Draskovica da li ovi momci gore drze rasirena tri prsta.
Nedelja 01.12.2013. 22:42
http://www.youtube.com/watch?v=aP8aZ8ukgGw
Ponedeljak 02.12.2013. 16:15
Оће,ево баш пакују да се не оштете.....свашта су вам радили а ви опет те скотове подржавате и политику ЕУ према Србији. Једноставно ВИ ми нисте јасни. Да ли верујете у Бога или сте се вратили Златном Телету. Све ми се чини ово друго.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online