Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 23.11.2013.
18:06
Beta A

Hag, kazamat srpskih generala (I): Direktor kao profesor, zatvorenici kao studenti

Sociolog iz Finske, Miko Sarvela nije se nimalo dvoumio, odgovarajući na pitanje šta je na njega ostavilo najsnažniji utisak od kako je, pre četiri i po meseca, preuzeo komandu nad Pritvorskom jedinicom Haškog tribunala: "Nema mirisa i zvukova karakterističnih za 'normalni' zatvor... Naša ustanova je mirna, mi nemamo problema sa drogom i nasiljem, što je veoma pozitivno".

Jedini zatvor u kome se slobodno koriste metalni nož i viljuška
 

Sutra čitajte drugi deo: Zaključanim liftom do zatvorske slavske trpeze

Sarvelin zamenik Frejzer Gilmor, sa iskustvom dužim od decenije, dodaje: "Nikada nismo imali napad na osoblje, niti ozbiljniji sukob među pritvorenicima".

Poruku da pritvor Tribunala u Sheveningenu i nije "običan" zatvor, koju njegovi zvaničnici neumorno ponavljaju, upravnik Sarvela kao da podvlači svojim izgledom. U tamnom moderno skrojenom odelu, sa elegantnim, diskretnim naočarima, on svojim blagim i neposrednim manirom više podseća na diplomatu ili univerzitetskog profesora nego na čoveka koji pod ključem drži političare i generale optužene za teške zločine tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Nenormalno dug pritvorski staž

 

Prosečan boravak u pritvoru Tribunala traje čak 2.520 dana, odnosno šest godina i 11 meseci, što zvaničnici objašnjavaju nesvakidašnjom dužinom komplikovanih suđenja.

Predstavu o pritvoru, zamenik Frejzer dodatno umekšava urednom "rokerskom" kosom do ramena i ležernim, gotovo naučničkim tonom kojim, uz slajdove, izlaže mnoštvo podataka, ali ne ličnih, o nevoljnim stanovnicima vazdušne banje na Severnom moru.

U pritvoru Haškog tribunala trenutno je, po Gilmorovim rečima, 27 osoba, od kojih je 19 nepravosnažno osuđeno, ali je u toku žalbeni postupak. Dvojica pravosnažno osuđenih čekaju da budu prebačeni na izdržavanje kazne u neku od evropskih zemalja. Društvo im prave i dva osuđenika dovedena sa izdržavanja kazne da bi svedočila u odbranu Radovana Karadžića. Prosečna starost im je 61,7 godina i visoko su obrazovani.

Vojnicima lakše pada život po zatvorskoj disciplini
 

"Oni nisu uobičajeni kriminalci", kaže Gilmor, što otežava privikavanje na boravak u pritvoru. Vojnici se bolje privikavaju na život u malom prostoru.

Više od polovine pritvorenih pati od srčanih tegoba; 44 odsto ima probleme sa kostima, a čak 67 odsto je gojazno, s povišenim holesterolom ili dijabetesom. Zdravlje većine se, međutim, tvrdi Sarvela, "dramatično poboljšalo" dolaskom u pritvor, u kojem je, osim lekara opšte prakse, i zatvorska bolnica.

Gilmor, sa druge strane, primedbe pritvorenika na medicinsku negu, za koju su zadužene holandske vlasti, objašnjava kulturološkom razlikom - na severu Evrope, za razliku od juga, lakša oboljenja se "leče manje aktivno", a organizmu se prepušta da se sam izbori.

Upravnik Sarvela kaže da se pritvorenicima nude brojni kursevi. U nevelikoj sobi za učenje jezika na stolu se nalaze brojni primerci "Nešnel džiografika", nedeljnika "Tajm", pa čak i Blumbergovog biznis časopisa, što potvrđuju njegove reči da je učenje engleskog jezika najpopularnije. U polici za knjige, mnoštvo priručnika i rečnika, ali i "Gospodar muva" Vilijama Goldinga i knjige Roalda Dala.

Pritvorenici mogu, između ostalog, da čitaju knjige iz posebne biblioteke, uče se grnčarstvu, slikarstvu ili sviranju, a petak je vreme - za jogu. Za baštovanstvo, trenutno, nije zainteresovan niko. Nastavnici i instruktori moraju da se, prethodno, obavežu na diskreciju, pošto pritvor "nije zoološki vrt".

"Trudimo se da pritvorenicima boravak učinimo što je moguće boljim, ali, na kraju krajeva, ovo je ipak zatvor... Želimo da ovo mesto učinimo što mirnijim i sigurnijim", zaključio je upravnik Sarvela.

POVEZANE VESTI

Subota 23.11.2013. 19:29
https://www.change.org/de/Petitionen/fifa-take-disciplinary-proceedings-and-a-monetary-penalty-against-josip-simunic-personal-and-against-croatian-national-football-organization-suspend-the-croatian-team-from-brazil-2014 Peticija protiv Simunica i hrvatske
Subota 23.11.2013. 21:48
Pa kad je tako divno i krasno sto ti ne odsjedis par godina!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online