Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.10.2013.
18:52
Beta A

Suđenje Mladiću: Povez je zločin, traka je ubistvo u borbi

Suđenje Ratku Mladiću nastavljeno je danas pred Haškim tribunalom, iskazom veštaka optužbe, antropologa Fredija Pečerelija o ekshumaciji dve masovne grobnice povezane sa padom Srebrenice u julu 1995.

Karadžić prvi izneo tezu da su povezi oko očiju zapravo muslimanske trake
 

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koje su UN 1993. proglasile za zonu pod svojom zaštitom.

Iz dve grobnice, nazvane Lažete 1 i 2, koje je Pečerelijev tim 2000. godine ekshumirao, pronađeno je oko 150 tela i posmrtnih ostataka. Preko očiju 89 žrtava bili su, u trenutku smrti, povezi, a nekima su bile vezane i ruke.

Svedok je izjavio da je veću grobnicu, u kojoj je bilo pronađeno samo 16 tela, po nalazima istražitelja tužilaštva, u septembru 1995. otkopala VRS i odnela veći broj tela. Ta tela, po optužnici, bila su, potom, pokopana na drugim, nepristupačnim mestima, u cilju prikrivanja zločina.

Pečereli je posvedočio su tela, koja je pronašao u grobnicama Lažete 1 i 2, bila pokopana u jedan mah, "bez poštovanja", u periodu između 5. i 27. jula 1995-94. Kao dokaz za to, tužioci su prikazali satelitske snimke na kojima se vidi da je tlo na toj lokaciji bilo prekopavano u tom periodu. U okolini grobnica bilo je pronađeni i oko 670 čaura, naznačio je veštak optužbe.

Na lokaciji Lažete, po optužnici, VRS je streljala srebreničke Muslimane koji su prethodno bili zatvorni u zgradi osnovne škole u obližnjem selu Orahovac kod Zvornika. Iz škole je, 14. jula 1995, bilo izvedeno i streljano oko 1.000 zarobljenih muškaraca.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović izneo je, u unakrsnom ispitivanju, tezu da deo žrtava, ekshumiranih iz Lažeta, nije stradao na tom mestu, nego u borbama sa VRS, "četiri kilometra dalje" u šumi.

Prema odbrani, oni su bili pripadnici Armije BiH koji su pokušavali da se šumom ka Tuzli probiju iz obruča VRS. Tela ubijenih muslimanskih boraca, zatim su prikupljena i pokopana u zakonitom postupku "asanacije terena".

Na Stojanovićevo pitanje da li to može isključiti, Pečereli je odgovorio da teza odbrane "ne odgovara" stanju koje je on zatekao, "uglavnom zbog velikog broja čaura" koje su pronađene pored grobnica. Za konačan odgovor, ogradio se svedok, potrebno je uzeti u obzir i nalaze drugih veštaka, patologa i balističara.

S obzirom da je u grobnicama pronađen veliki broj poveza za oči, "malo je verovatno" da su u njima bile osobe stradale u borbi, napomenuo je Pečereli.

Branilac Stojanović uzvratio je tvrdnjom da su to mogle biti "trake koje su borci ABiH često nosili oko glave ili ruku", a ne povezi za oči pre streljanja. Svedok je odgovorio da je tu tvrdnju prvi put čuo od Radovana Karadžića tokom njegovog suđenja. Bivši predsednik RS, takođe optužen za genocid u Srebrenici, svoju će odbranu pred Tribunalom nastaviti sutra, posle dvomesečne pauze.

Izvođenje dokaza protiv generala Mladića, tužioci će sutra nastaviti iskazom kanadskog oficira Patrika Reknera koga je, u proleće 1995, dok je bio vojni posmatrač UN u BiH, zarobila VRS. General Mladić optužen je i za uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, u pokušaju VRS da zaustavi napade avijacije NATO na njene objekte i instalacije.

Optužnica Mladića tereti i za za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida, te za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online