Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 23.11.2013.
15:49
Vestionline A

Zašto je dobro biti Arapin u Dubaiju?!

Ne postoji ni jedan grad na svetu koji bi liči na Dubai, jedan od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Sve čega se dohvatite u Dubaiju ima prefiks "naj". Dubai je grad rekorda.

Ostrvo palmi, poduhvat u koji niko nije verovao
 

Šeik Rašid bin Saed, vladar Dubaija koji je od 1971. posle ujedinjenja sedam emirata iskoristio visoku cenu nafte, zahvaljujući bogatim nalazištima ovog energenta preokrenuo je Dubai iz temelja. Do kraja 1980-ih Dubai je već imao izgrađenu luku Džebel Ali i najveći "suvi" dok na svetu za pravljenje i popravljanje brodova, a uveo je i takozvanui "tax free" zonu, što znači da svi oni koji dođu sa svojim kompanijama u Dubai, ne moraju da plate bilo kakav porez.

I tako je počelo. Viziju šeika Rašida, koga u UAE nazivaju ocem Dubaija, posle njegove smrti nastavio je da živi i razvija sin Mohamad, današnji vladar emirata. Svestan da će zalihe nafte jednom nestati, Mohamad je još više liberalizirao uslove poslovanja, pa zato ne čudi što preduzeće u ovom emiratu možete otvoriti neverovatno lako i za samo dva dana.

Svom narodu šeik sve plaća, nema siromašnog Arapina u Dubaiju
 

Šeik kome ne treba telohranitelj

 

Vladar Dubaija, šeik Mohamad je, posvedočili su mnogi, vrlo je jednostavan čovek koji šeta Dubaijem bez pratnje i telohranitelja. U svom emiratu sve drži pod kontrolom i ne dozvoljava bahatost. Jedan od lokalnih stanovnika ispričao je da šeik često obilazi sve institucije, ministarstva, firme. Radno vreme počinje u 08:30 i ukoliko šeik ne pronađe u to vreme radnika na svom radnom mestu bez razmišljanja mu daje otkaz. Žalili su mu se jednom da se dugo čeka na aerodromu (koji je, naravno, najveći na svetu), za ulazak u Dubai i on je pozvao sve rukovodioce kod sebe u palatu. Svi službenici su došli u zakazano vreme, ali je šeik kasnio dva sata. Prisutne koji, po običaju i tradiciji, stoje sve dok ih vladar ne pozove da sednu, upitao je da li im je bilo prijatno da čekaju. Pošto su odgovorili da nije bilo baš prijatno rekao im je: "Sad vidite kako je onima koji čekaju u redovima na aerodromu".

UAE je jedina zemlja na svetu gde je lokalno stanovništvo manjina. Naime, u Dubaiju živi dva miliona stanovnika. Od toga je 1,8 miliona stranaca (220 nacionalnosti) i samo 200.000 lokalnog stanovništva. Ne postoji način da dobijete državljanstvo UAE po bilo kom osnovu izuzev da vam sam šeik da državljanstvo, a to se ne dešava. Zašto?

Lokalno stanovništvo uživa sve moguće povlastice koje možete zamisliti. Na primer, ukoliko se neko razboli i potrebna mu je operacija ili lečenje bilo gde u svetu, šeik Mohamad plaća sve troškove i to ne samo pacijentu već i njegovoj porodici ukoliko žele da otputuju s njim.

Deca "lokalaca" mogu da studiraju gde god žele, na bilo kom univerzitetu u svetu. Jedna devojka je u Dubaiju završila medicinu, a za mesto specijalizacije odabrala je bolnicu u Minhenu (Nemačka). Šeik je ne samo platio njenu specijalizaciju već je i toj bolnici, kao donaciju, uplatio milion evra.

Svaki od Arapa iz Dubaija ima kuću od 250 do 500 metara kvadratnih, koju im je poklonio šeik Mohamad. Sam šeik živi u palati do koje vodi stotine metara dugačak drvored palmi, a oko kapije koja podseća na Trijumfalnu, slobodno se šeta na stotine paunova. Do same palate se, naravno, ne može doći, ali dva puta godišnje, za vreme Bajrama, vrata svoje palate otvara sam vladar emirata Abu Dabi i tada svi mogu slobodnu ući, razgledati, a dobiće i 100 darhama (oko 25 evra).

Zemlja rekorda

Jedini grad gde je "ferari" policijski auto
 

U Dubaiju rade najveće svetske kompanije, banke, fabrike, niču neverovatni hoteli, a grad se svakim danom sve više širi. Ono što je nekada, pre 40 godina, bio suvi pustinjski pesak sada je najveća oaza na svetu sa četiri miliona palmi, 1.500 hotela, 3.000 restorana, najvećim tržnim centrom na svetu koji se sastoji od 1.800 prodavnica i naravno, najvećim akvarijumom na svetu koji se nalazi u sastavu ovog centra.

Dah oduzima i najviša zgrada na svetu (napravljena na pustinjskom pesku), Burž Kalifa koja sa svojih 868 metara visine i 160 spratova predstavlja vrhunac uspeha inženjera, arhitekata i građevinskih radnika. To je najviša zgrada na svetu, tu se nalazi najviši bazen na svetu, najviše pozicionirana bolnica na svetu, a u nju je ugrađen i najbrži lift na svetu koji vas od podnožja do vrha doveze za 58 sekundi.

Dubai je zakonom regulisao da se ne smeju napraviti dva ista nebodera (ukoliko nisu takozvani tornjevi blizanci) pa su dizajneri i arhitekte pustili mašti na volju i napravili zgrade koje se stotinama metara nadvijaju nad gradom.

Burdž Kalifa, oblakoder koji je oborio sve rekorde
 

Kada je pre 15-ak godina šeik Mohamad naredio pravljenje Ostrva palmi, niko nije verovao da će taj projekat biti izveden do kraja. I, zaista, tek kada se nađete tamo shvatate razmere građevinskog poduhvata. Milioni tona pustinjskog peska nasuti su na morsko dno da bi iz vode izronilo ostrvo u obliku palme na kojem je danas na stotine privatnih zgrada, kuća, hotela i restorana.

Dubai je rekorder i u nekim drugim stvarima poput visine jarbola za zastavu. Ovaj jarbol na kojem vihori zastava UAE visok je 168 metara, a za njegovu izgradnju utrošeno je osam miliona evra. Dubai se može pohvaliti i najvećim pogonom za desalinizaciju na svetu, odnosno pretvaranje morske u pijaću.

Pravo čudo je i podzemna železnica, metro, inače najpopularnije prevozno sredstvo za stotine hiljada radnika. Izgrađena je u pustinjskom pesku i ne možete da se ne divite znanju i veštinama građevinara koji su uspeli da je izgrade na takvom tlu. Neverovatan je poduhvat i autoput koji vodi od Dubaija do Abu Dabija. Reč je o putu sa sedam traka koje simbolizuju sedam emirata.

I za kraj, u Dubaiju živi 18.000 milionera i hiljadu milijardera, što ga čini rekorderom i po ovom osnovu.

POVEZANE VESTI

Subota 23.11.2013. 16:52
e u necemu nisu NAJ.najbolje je biti cenogorac u srbiji.
Nedelja 24.11.2013. 02:45
Nije ferari nego Lamburdzini!
Nedelja 24.11.2013. 08:00
Pola od svih tih zgradurina su potpuno prazne. U njima niko ne zivi, jer su posluzile da se operu pare, ko zna na koji nacin zaradjene i sa kojih meridijana poticu! Sve ostalo je istina i svaka im cast!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online