Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.10.2013.
14:04
N. J. - Vesti A

Novi skandal u Evropi (3): Otrov u kozmetici i dečjim igračkama

Evropska komisija pod pritiskom industrijskog lobija odlaže objavljivanje izveštaja o štetnosti takozvanih ometača endokrinog sistema uprkos činjenici da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) predstavila početkom ove godine alarmantan izveštaj o uticaju hemikalija na hormonske poremećaje i zdravlje ljudi.

Nega kao opasnost: Sumnjiva kozmetika
 

SZO upozorava da ove opasne materije, sa kojima smo svakodnevno u dodiru, mogu da prouzrokuju rak, astmu, alergije, neplodnost i rađanje dece s defektima. Reč je o hemijskim jedinjenjenjima koja se koriste za pravljenje dečjih igračaka, PVC stolarije i podova, kontrolnih ploča automobila, pa čak i kreditnih kartica, flaša, limenki, sunčanih naočara.

Crna lista

Među proizvođačima koji su prozvani da se koriste materijalima opasnim po zdravlje u proizvodnji našli su se i najpoznatiji svetski brendovi poput Labela, Nivee, Šanela ili Adidasa. U lošem društvu su i Klinik, Henkel, Fa i Švackof. Većina njih pozivala se na standarde Švajcarskog udruženja za kozmetiku, ali su se ipak našli na listi uz Dav, Reksonu, Signal, Laš, Maks Faktor ili Žilet. Spisak je ogroman, a da li će kompanije žrtvovati nešto profita zarad zdravlja ljudi, ili će se potrošači sami mobilisati, ostaje da se vidi.

U istom izveštaju se navodi da ljudskom zdravlju jako štete i pesticidi koji se koristi u poljoprivredi i da postoje "značajni dokazi" njihove povezanosti s rakom prostate kod muškaraca. SZO ističe da ta jedinjenja imaju loš uticaj na čovekove hormone i da je zabrana tih jedinjenja možda jedini način da bi se zaštite sledeće generacije.


Testovi Romanskog udruženje potrošača u Švajcarskoj pokazali su da neki kozmetički preparati sami po sebi nemaju štetno dejstvo, ali da kada se koriste kombinovano tokom jednog dana, nedelje ili života - mogu da proizvedu takozvani koktel efekat koji često narušava hormonsku ravnotežu u organizmu. Testirajući 66 kozmetičkih proizvoda ovo udruženje došlo je do zaključka da su najmanje opasni proizvodi koji se spiraju vodom kao gelovi za tuširanje, sapuni i šamponi.


"Gospođo, svakog dana 75 do 100 grama kozmetike dolazi u kontakt sa vašom kožom - losion za telo, šampon, puder, karmin, lak za nokte... Vi, gospodine, ne okrećite stranicu - vi upotrebljavate šampon, pastu za zube, dezodorans i sapun zar ne? Ukupno 80 grama kozmetike dnevno", piše u upozoravajućem tekstu Udruženja romanskih potrošača.


Ovo udruženje kontaktiralo je 29 proizvođača u vezi sa 100 higijensko-kozmetičkih proizvoda. Postavili su im pitanje o upotrebi najspornijih 17 supstanci koje ometaju endokrini sistem. Tabela koju u sastavili od odgovora proizvođača koristan je vodič kroz police u prodavnicama kozmetike. I ne zaboravite da pročitate etiketu o sastavu kozmetičkog preparata koji kupujete.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online