Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 17.10.2013.
10:12
Beta A

Grčka: Ukinut imunitet poslanicima Zlatne zore

Grčki parlament ukinuo je imunitet od krivičnog gonjenja šestorici poslanika ekstremno desne partije Zlatna zora, u sklopu istrage usmerene ka grupi koja se povezuje sa ubistvom grčkog repera, koji je smrtno izboden prošlog meseca u Pireju.

Nacistički pozdrav poslanika Zlatne zore u parlamentu
 

Poslanici Zlatne zore napustili su parlament pre glasanja o ukidanju imuniteta za njihove partijske kolege, što je skoro jednoglasno prihvaćeno. Grčke vlasti tvrde da ta partija funkcioniše kao krimnalna organizacija, dok iz Zlatne zore odgovaraju da je njihov slučaj politički motivisan.

"Mene proganjaju zbog onoga u šta verujem, a ne zbog onoga što činim", rekao je uoči glasanja u parlamentu Panagiotis Ilioplos, jedan od poslanika kojima je ukinut imunitet. Troje drugih čanova Zlatne zore, uključujući vođu partije Nikosa Mihaloliakosa, nalaze se u pritvoru gde čekaju suđenje pod optužbama za vođenje ili učestovanje u kriminalnoj grupi.

Nakon što je Grčka upala u finansijsku krizu, do tada marginalna partija Zlatna zora uspela je da na izborima 2012. godine osvoji 18 od ukupno 300 poslaničkih mesta u grčkom parlamentu, uprkos rasprostranjenim optužbama da ta partija organizuje napade na imigrante, političke protivnike i na homoseksualce.

Zlatna zora, koja je danas treća po popularnosti u Grčkoj, sada negira da je sklona nacističkim vrednostima, iako mnogi od njenih poznatih članova imaju simpatije prema nacističkim simbolima i sloganima. Preispitivanje aktivnosti te partije počelo je nakon smrti 34-godišnjeg rep muzičara koji je bio izboden po izlasku iz jednog kafića na periferiji Pireja.

Čovek koji je bio uhapšen na mestu zločina priznao je da je to učinio i za sebe je naveo da je uključen u aktivnosti Zlatne zore. Nijedan od šestorice poslanika kojima je ukinut imunitet neće biti optužen za saučesništvo u ubistvu repera, ali se očekuje da će biti optuženi da su deo kriminalne grupe, a neki od njih će takođe biti optuženi za uznemiravanje javnosti.

Partija Zlatna zora je oštro demantovala da ima bilo kakve veze sa ubistvom repera.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.10.2013. 10:29
Otkud vam to da je u pitanju nacistički pozdrav?Sad ste lupili i ostali živi.Ovo je pravoslavni pozdrav sa tri spojena prsta koja simbolizuju Svetu Trojicu.Tako se i pravoslavci krste.Da li to onda znači da svako ko se prekrsti je nacista?Kako možete takve budalaštine da pišete?Više je nacistički pozdrav naš pozdrav sa tri raširena prsta, jer je to bio pozdrav esesovaca kad su se zaklinjali na vernost hitleru.Od njih su ga preuzele i ustaše.
Četvrtak 17.10.2013. 11:36
Како вас није срамота да напишете да су скупљена три прста "нацистички поздрав" ! Срам да вас буде ! Значи сваки православац кад се крсти то ради са "нацистичким поздравом" !? Стид да вас буде и да то промените моментално !!!
Četvrtak 17.10.2013. 20:23
He, he... Svrbe jeretike na Zapadu, Jevreje i komunjare tri prsta... Ali gospodo, to vam je buducnost... Sedamsto godina gore, dole pa ce te se i vi tako krstiti... Nema spasenja bez Svetog Trojstva... Jasno je da je cela prica s ubistvom politicki motivisana, i da je u pitanju klasicna podmetacina. To smo videli i kod nas s cestitim vladikama, a zna se i iz kojih centara se plasiraju... Tako da... Citat iz jedne lepe pesme...Mi cekamo Hrista, a ne Novo vreme...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online