Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.09.2013.
21:16
Beta A

Grčka hoće da iskoreni desničarsku "Zlatnu zoru"

Grčka vlada će učiniti sve da potpuno iskoreni ektremnu desničarsku partiju Zlatna zora, čiji lider je nedavno uhapšen, rekao je danas grčki premijer Andonis Samaras.

Samars: Nema mesta za neonaciste u Grčkoj
 

Samaras je, govoreći na skupu u Njujorku u organizaciji američkih Jevreja, kazao da je u Grčkoj na potezu pravosuđe i da će se ono sada pobrinuti za Zlatnu zoru.

"Nema mesta za neonaciste nigde u demokratskom svetu i nema tolerancije prema neonacistima niti prema ekstremizmu bilo koje vrste koji podriva demokratske institucije", rekao je Samaras.

Premijer Grčke dodao je da će njegova vlada uraditi sve što može da pomogne u borbi protiv neonacizma, ali da svako mora da uradi svoj deo posla.

"Zlatna zora" prebijala strance

Svedočenja bivših pripadnika grčke neonacističke partije "Zlatna zora" koja su danas objavljena u Atini, pokazuju "brojna krivična dela" te partije među kojima i koordinisanje akcija prebijanja pakistanskih imigranata. Ta neonacistička grupa čiji su šef i visoki funkcioneri uhapšeni prošle nedelje, formirala je "jurišnu miliciju", navodi se u sudskom izveštaju zamenika tužioca Haralambosa Vurliotisa.  Poslednjih godina, ta "jurišna milicija" je posebno napadala Pakistance, piše u izveštaju u kojem se navode svedočenja dva pripadnika "Zlatne zore".

Najčešće su prebijali Pakistance
 

"Učestvovao sam u nekoliko navrata u akcijama sa 50 do 60 motocikala sa po dve osobe. Ko je bio pozadi, nosio je grčku zastavu na motki kojim je tukao sve Pakistance koji su se tu zatekli", rekao je neimenovani član Zlatne zore.

Po izveštaju, ta partija ima strogo hijerarhizovanu strukturu, a vođa je svemoćni kao u sistemu koji je uspostavio Hitler. "Zlatna zora" je napade počela još 1987. godine, prvo na strance, a posle i na Grke. Zamenik tužioca je naveo i nacističku ideologiju stranke i rekao da su članovi partije koji su učestvovali u napadima, smatrali da to nisu ljudi, a u toj kategoriji su uz strance i Romi i hendikepirane osobe. U izveštaju se navodi da je "Zlatna zora" čiji su pripadnici imali vojnu obuku, posebno u okolini Atine, počinila desetak zločina među kojima dva ubistva, tri pokušaja ubistva i mnoge napade na strance.

"Ono što najviše zabrinjava, jeste regrutovanje maloletnika. Sve je prevršilo meru kada su oružjem napali dva Pakistanca. Jedan je uspeo da pobegne, a drugog su uhvatili i žestoko prebili", dodaje se u izveštaju i navodi da su pripadnici tih grupa i noževe u svojim sedištima.

Policija je danas nastavila da pretresa sedišta stranke. Na prošlogodišnjim izborima Zlatna zora je osvojila 18 poslaničkih mesta u Skupštini koja ima ukupno 300 poslanika.  Vođa "Zlatne zore" Nikos Mihaloljakos, četiri poslanika i još 15 članova te stranke uhapšeni su zbog sumnje da su "deo kriminalne organizacije", a osumnjičeni su i za ubistvo levičara i grčkog muzičara Pavlosa Fisasa.

Sud je ovog vikenda počeo krivičnu istragu o uhapšenima, posebno zbog formiranja kriminalne organizacije i ilegalnog posedovanja oružja.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.10.2013. 08:18
neonacistima, neonacizma, neonacističke partije, neonacistička grupa, uspostavio Hitler, nacističku ideologiju ... Сто пута поновљена лаж постаје истина, ко је то оно рекао ? Задужили сте Грчку, продајета све вредно што Грчка има а родољубе трпате по затворима, багро једна лоповска ! Иста сте багра као и ова наша, сваког ко вам се супростави етикетирате екстремним, нацистом, фашистом, ...
Utorak 01.10.2013. 09:41
Ovde neki brkaju dosta stvari vezano za Grcku. Knjigu u ruke , pa ce saznati ko su pravi rodoljubi tamo (17 novembar). Smrt fasizmu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online