Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.10.2013.
14:15
N. Popović - Vesti A

I ZDF traži ko je iskasapio Jakšića i Ristića

Ni gotovo 10 meseci nakon krvavog masakra u franfurtskom hotelu Luksor - koji se dogodio u noći između 29. i 30. decembra prošle godine - pravdi nisu privedeni osumnjičeni za ovaj teški zločin. Mada je kriminalistička policija u metropoli na Majni relativno brzo, na osnovu DNK sa mesta zločina, kao jednog od osumnjičenih za dvostruko ubistvo na četvrtom spratu ovog hotela, u centru Frankfurta, identifikovala rođenog Podgoričanina Aleksandra Kneževića Lakija (26) i za njim raspisala interpolovu poternicu, ni do danas na njegovim rukama nisu školjcnule lisice.

Masakrirani: marko Jakšić (20) i Bojan Ristić (37)

Zatvora nije dopao ni saučesnik u ubistvu Marka Jakšića (20) rodom iz Zemuna, i njegovog druga Bojana Ristića (37) iz Bora. Ime drugog osumnjičenog ni danas nije poznato, tvrdi se jedino da ima nadimak - Crni!


Rekonstrukcija ovog zločina, koji je svojevremeno proizveo veliku zabrinutost policije u Nemačkoj, jer se strahovalo da je uvod u krvave obračune bandi sa Balkana zbog prevlasti na unosnom tržištu drogom, naredne srede biće prikazana i u poznatom dokumentarno-igranom programu na Drugom programu nemačke televizije (ZDF, 16. oktobar, 20.15), u TV emisiji "XY " - Nerešeni slučajevi (Aktenzeichen "XY " ungeloest).

U ovoj veoma gledanoj emisiji biće prikazani detalji zločina, kako se on dogodio, a gledaoci će videti snimke sigurnosnih kamera kao i sliku osumnjičenog Aleksandra Kneževića Lakija, za kojim je poternica već dugo na snazi, i koji se po saznanjima policije u Frankfurtu krije najverovatnije negde u rodnoj Crnoj Gori. Policija se nada da će od nekog od gledoca, koji anonimni telefonski poziv mogu uputiti još u toku trajanja emisije, dobiti neki novi podatak ili trag koji će dovesti do hapšenja odgovornih za dvostruko ubistvo.

Podstanari u Ofenbahu

Nedeljko Smiljanić sa mikro-vagom koju je pronašao u svom stanu

U nastojanju da rekonstruišemo poslednje dane života Marka Jakšića i Bojana Ristića, reporteri "Vesti" su, čak i pre policije, došli do našeg zemljaka Nedeljka Smiljanića (64), iz Ofenbaha, kod kojeg su ubijeni mladići kao podstanari živeli sve do nekoliko dana pre ubistva, kada su se preselili u hotel Luksor.

 

Smiljanić nam je tada ispričao da je mladiće iz Srbije primio na stan na molbu jednog prijatelja koji mu je rekao da je reč o dvojici radnika koji će raditi na unutrašnjem dekorisanju građevina u Frankfurtu i okolini. Nekoliko dana, pošto je u novinama pročitao da su njegovi bivši podstanari pronađeni mrtvi u hotelu Luksor, Smiljanić je u regalu u svojoj dnevnoj sobi pronašao neobičan mali uređaj, po izgledu sličan mobilnom telefonu kakav nikada pre nije video.

 

Ispostavilo se da je reč o elektronskoj mikro-vagi kakvu često koriste zlatari, ali i dileri droge. Vagu je odneo u policiju u Frankfurt, gde je kasnije pozvan radi davanja iskaza.


A o kakvoj se surovosti prilikom izvršenja krivičnog dela u ovom slučaju radi dovoljno govori i podatak do kojeg su "Vesti" tada nezvanično došle, da se čak ni iskusni nemački policajci u svojoj praksi nisu sreli sa tako brutalnim ubistvom.

Pisanje "Vesti" o ovom svirepom zločinu možete videti OVDE


- Ceo hotel je, od prvog do četvrtog sprata, bio umazan krvlju nastradalih, a njihova su tela bila izmasakrirana. Prosto ne verujem da iza ovako brutalnog zločina nije stajao i neki lični motiv, odnosno osveta za nešto što se u prošlosti dogodilo između tih ljudi - kazao je izvor "Vesti" u frankfurtskoj policiji koji je zbog prirode svog posla želeo da ostane anoniman.

Neviđena brutalnost ubica: Hotel Luksor
 


A o motivima zločina i dalje se nagađa, mada postoje ozbiljne indicije da su Marko Jakšić i njegov prijatelj Bojan Ristić hteli da se u Frankfurtu uključe u biznis sa trgovinom drogom. Soba na četvrtom spratu pomenutog hotela, prema nezvaničnim saznanjima "Vesti", služila im je kao "baza" za trgovinu, a da li su svojim "poslovanjem" zasmetali Aleksandru Kneževiću i njegovom kompanjonu i to platili glavom, policijska istraga će tek morati da otkrije.
 

Nagrada 5.000 evra

Za sve koji bi mogli da pomognu lociranju i hvatanju osumnjičenih iz hotela Luksor, policija u Frankfurtu otvorila je telefonsku liniju 0049 69 755 51155, na koju se može javiti svakog radnog dana, od 8 do 20 sati, a operateri govore srpski jezik.

 

Registrovani dileri droge

Osumnjičeni: Aleksandar Knežević Laki

U prilog tezi da se motiv za zločin traži u prevlasti na tržištu drogom, govori i podatak da su i žrtva i osumnječeni ubica već ranije registrovani kao dileri droge. Marko Jakšić je u Srbiji već bio hapšen kao diler droge, a Aleksandra Kneževića Lakija je crnogorska policija zbog toga već uhapsila u Podgorici.


Kao dilera droge Aleksandra Kneževića u svojim kartotekama imala je i nemačka policija, što je umnogome olakšalo njegovu identifikaciju kao osumnjičenog za masakr u hotelu Luksor. Kako su "Vesti" saznale u frankfurtskoj policiji, potvrdu da DNK zaista pripada Aleksandru Kneževiću, dobili su i od kolega u podgoričkoj policiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online