Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.10.2013.
12:57
Srna A

Šta to Ameri mute u vojnoj laboratoriji "Lugar"?

Amerikanci u vojnoj biolaboratoriji u Gruziji, koja nije pod kontrolom gruzijskih vlasti, obavljaju delatnost koja je zabranjena konvencijama u oblasti biologije - smatraju neki gruzijski izvori.

Američka laboratorija "Lugar" u Gruziji 
 

Istraživački centar "Lugar" jedan je od najzatvorenijih objekata Gruzije. Centar je izgrađen u toku pet godina od sredstava iz SAD i odmah nakon otvaranja pojavile su se brojne priče.

Lokalni stanovnici nagađaju: Zašto Amerika izdvaja od 270 miliona dolara za otvaranje laboratorije u drugoj zemlji? Kažu da SAD nisu tek tako potrošili ovolike pare. Najzastupljenija je pretpostavka da u Gruziji Amerikanci mogu da proizvode biološko i hemijsko oružje.

O velikoj zainteresovanosti SAD za ovu laboratoriju na gruzijskoj teritoriji svedoči i nivo gostiju koji su bili prisutni na zvaničnom otvaranju. Tako je manifestaciju posetio zamenik ministra odbrane SAD za programe protivatomske, hemijske i biološke odbrane Endrju Veber. Polovinu osoblja istraživačkog centra čine vojni stručnjaci.

Svinjski i ptičji grip potekli iz laboratorije u Gruziji?

Stanovništvo nema poverenja, jer Amerikaci nisu ispoljili nikakav interes prema gruzijskoj privredi, a odjednom su se zainteresovali za neke biološke centre i vode neke tajne poslove.

Sumnje su prouzrokovane i činjenicom da tamo i sada rade vojna lica. Zašto na civilnom objektu rade vojna lica - do sada nije jasno, navodi "Glas Rusije".

Sve je to uzrok raznih glasina. Širenje ptičjeg gripa 2011. godine, epidemija malih boginja krajem 2012. godine, svinjska kuga 2013. godine... Sve to stanovnici Gruzije povezuju sa postojanjem laboratorije.

U nekim glasilima pojavila se čak informacija da Amerikanci vrše ispitivanje pojedinih virusa na gruzijskom stanovništvu. Zvanične verzije da - istraživački centar nema s tim nikakve veze i da su SAD izgradile centar u Gruziji samo da bi pratile epidemiološku situaciju u toj republici - nikome ne ulivaju povjerenje, kaže gruzijski politikolog Arčil Čkoidze.

Njegov otac stanuje na selu i on tvrdi da kod lokalnog stanovništva ugine na stotine svinja. Pri tome je uzrok upravo virus, koji, kako tvrde u vladi, nije bio zabeležen u Gruziji nekoliko godina.

Gruzijska laboratorija još je jedna karika jedinstvenog lanca sličnih objekata, koje su Amerikanci izgradili u nizu zemalja Evrope, kao i u Tajlandu, Egiptu, Keniji...

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.10.2013. 14:28
ma sve ce to rusi kada zatreba da sterilisu, ako treba i celu gruziju - sto je sigurno sugurno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online