Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.10.2013.
02:22
Vesti A

Bajkeri zastrašili i Parlament

U Kvinslendu je ove nedelje maltene uvedeno vanredno stanje zbog bajkerskih bandi koje više ne oklevaju da se suprotstave policiji. Ovde su u četvrtak, u strahu od bajkera, glavne kapije Parlamenta ostale zaključane i preko dana, a osoblje je upozoreno da je stepen bezbednosti u svim vladinim zgradama podignut na oznaku "visok". Zaposlenima je skrenuta pažnja da budu oprezni u kontaktima s posetiocima, uključujući i kurire.

Kvinslendskoj policiji pridružili su se i federalci, ali i bajkerima stiže pojačanje iz drugih delova Australije, čak i iz Amerike! Ovde je osnovan još jedan klub Mongoli, poreklom iz Južne Kalifornije.

Foto: Ilustracija

Namera im je da uspostave centralu na Gold Kostu, saopštava "Ferfaks" i, po svemu sudeći, njihove aktivnosti podgrejaće otvoreni rat ovdašnjih bandi, a verovatno i obračune s policijom. Mongoli su, inače, zakleti neprijatelji moćnih Anđela pakla.


Vlasti su saznale da je član ogranka Mongola u Francuskoj stigao u Australiju kako

Prednosti Gold Kosta

 

Iza "privrženosti" bajkera Gold Kostu stoji novac, objašnjava stručnjak za organizovani kriminal sa Univerziteta Kvinslend dr Andreas Šlenhardt.
- Problem nije nov. Na Gold Kostu postoji značajno tržište droge i velika potrošačka populacija koju čine lokalno stanovništvo i turisti. Pošto je ovo jedno od najpopularnijih mesta za odmor i metropola zabave, nije iznenađenje da postoji velika potražnja za narkoticima.
Profesor ističe da se unosna trgovina drogama ne vodi samo preko organizovanih bandi, već da i pojedinci i manje grupe, organizovani u manje mreže, pokušavaju da se obogate na ovaj način. Problem sprovođenja zakona je i u tome, kaže dr Šlenhardt za "Brizbejn tajms", što se u slučaju Gold Kosta ne radi o klasičnom, homogenom gradu sa jednim centrom, već o većem broju naselja u dugačkom pojasu.

bi se povezao sa Finksima. Viđen je i u Sidneju i otkriveno je da je pregovarao o ustanovljavanju grupe na Gold Kostu gde u Karari imaju privremeno sedište.


Mongoli su prisutni u 14 američkih i 13 drugih država. U Australiji već imaju ogranke u Adelejdu, Sidneju, Melburnu, Pertu i centralnoj obali Novog Južnog Velsa. Bez njih na Gold Kostu već sada van zakona deluje devet bandi. Mediji saznaju da ovdašnji Finksi masovno, na stotine, napuštaju svoju bandu i prelaze u Mongole.


Objavljujući rat bajkerima, kvinslendska vlada obećala je rekordni fond od pet miliona dolara ucene na njihove glave. Ovde je raspoloženje i vlasti i javnosti protiv bandi sve ogorčenije, naročito pošto je prošlonedeljnom incidentu na Gold Kostu ovog utorka u istom gradu usledio još jedan.


Premijer Kembel Njumen obećao je privlačne nagrade ljudima koji Krajm stopersima pruže informacije koje bi omogućile hapšenje članova bandi. Sada se nudi 1.000 dolara za podatak koji bi uputio na uspešan pretres prostora, kao i čak 500.000 dolara za informaciju koja bi za rezultat imala uspešno krivično gonjenje kriminalaca.
Bajkerska kriminalna mreža je prilično velika. Nedavno je TV kanal Devet otkrio da je 74 biznisa na jugoistoku Brizbejna povezano sa bandama.


U Sidneju, "Dejli telegraf" otkriva da su neki od ovdašnjih najžešćih momaka otišli na Gold Kost kako bi pomogli tamošnje bajkere koji su postali strah i trepet za stanovnike i turiste. Turistički operatori zabrinuti su da bi gosti mogli zbog svega da odustanu od dolaska za Božić i naredni Vaskrs. Pomenuti dnevnik saznaje da su članovi Bandidosa iz Sidneja odleteli u Kvinslend kako bi pomogli u ratu protiv Finksa.


Posle incidenata, počela su i hapšenja i bajkeri su uznemireni. Na ulice Gold Kosta dodato je još 50 policajaca koji muku muče da kontrolišu čitavo područje, dok im bajkeri dovikuju u lice: "Mi vladamo ovim gradom." Saznaje se da je nekadašnji Bandidos iz Paramate, Džon Brauni Fahej, sada regrutovan za ogranak Anđela pakla na Gold Kostu. On je na probi, ali Anđeli s njim i drugima pojačavaju redove, pošto su saznali da Finksi nameravaju da se priključe Mongolima.
 

Diler vođa Anđela

 

Piter Sidiguros, osuđivani proizvođač amfetamina, postao je šef grupe od 16 Anđela iz Sidneja, većinom poreklom sa Srednjeg istoka, sada udruženih u novi ogranak. Sidiguros je prošle godine osnovao podružnicu sa Željkom Stivom Mitrovićem (45), koji je ubijen u januaru u svojim poslovnim prostorijama u Veteril parku.


U potrazi za profitom

 

Pomoćnik komesara policije NSNj Mark Dženkins kaže da prebacivanje bajkera iz Sidneja u Kvinslend nije posledica nedavnih policijskih uspeha.
- Motociklističke bande idu tamo gde mogu da naprave profit - rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online