Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.10.2013.
01:49
Vesti A

Osmorica iza brave, zaplenjen arsenal oružja

Posle serije oružanih napada između zavađenih bandi, Anđeli pakla i Komančerosi, u Melburnu, članovi specijalne policijske jedinice Eho uhapsili su bajkere umešane u incidente u Helamu, Dandenongu i Sifordu.

Grupa uhapšenih izvedena je u utorak uveče pred Prekršajni sud u Melburnu, a u sredu oko 11.30 pred sud je izašao i Denis Bašić (33), član Anđela pakla iz Karum Daunsa, sa jugoistoka Melburna. Bašić je uhapšen, pošto je ustanovljeno da je povezan sa već pritvorenim bajkerima Anđela pakla.

Foto: Ilustracija


Obučen u crni sportski džemper, ukrašen natpisom Support 81 Darkside Australia (Darkside je ogranak Anđela pakla), Bašić nije zatražio od suda pravo da se brani

Ranjen zbog dugova?


Ne smatra se da je uzavreli rat između bajkerskih grupa povezan sa nedavnim ranjavanjem Fafatija Faloija, predsednikom Komančerosa iz Vilijamstauna, koji je napadnut na Mornington Peninsuli. Policija veruje da je Faloija upucan u leđa zbog nepovezane svađe, verovatno zbog neplaćenih dugova. Faloija je samostalno napustio bolnicu u nedelju po podne, a odbio je da sarađuje sa policijom.

sa slobode. On je zadržan u pritvoru, i trebalo bi da se pojavi na preliminarnom saslušanju zakazanom za 20. decembar, ove godine.


Šef tužilaštva Gevin Silbert izneo je da će Denis Bašić biti jedan od trojice optuženih koje će tužilaštvo tokom dana procesuirati pred Prekršajnim sudom. Kako je Silbert preneo zamenici načelnika suda gospođi Jeleni Popović, zatraženo je da se tokom predstojećih saslušanja članovi dve zavađene bajkerske grupe, koji će se pojavljivati u sudnici, drže odvojeno, iz bezbednosnih razloga.


Oko zgrade suda, kao i u samom zdanju, u utorak je bilo primetno policijsko obezbeđenje, koje je kontrolisalo ulazak u sud.


Ranije je policija uhapsila i pet članova bajkerske bande Komančeros i trojicu Anđela pakla, posle nekoliko racija koje su u ponedeljak izvedene širom Melburna, a tokom kojih je zaplenjena znatna količina oružja i narkotika.


Kasno uveče u ponedeljak, tokom vandrednog zasedanja Prekršajnog suda, podnete su krivične prijave protiv Baškim Gašija (30) iz Dandenong Norta, Gemino Aloija (26) iz Glenroja, Bemira Saračevića (26) iz Krenbourn Norta, Emira Jahe (27) iz Mt Marte, Neke Virhana (21) iz Morningtona, Marka Balsilija (29) iz Gledston Parka, Denisa Bašića (33) iz Karum Daunsa i Muhameda Kodru (26) iz Bolvin Norta.


Većina njih izvedena je pred Prekršajni sud u Dandenongu u sredu pre podne. Protiv

Sedam pištolja Bašića


U ponedeljak, policija je podnela krivične prijave protiv osam članova bajkerskih grupa, nakon racija, tokom kojih je otkriveno oružje, eksploziv, narkotici i nezakonito stečen novac. U sredu je pred sud izveden Denis Bašić, koji je optužen za izradu eksploziva i ilegalno posedovanje sedam pištolja.

 

njih su podnete krivične prijave za posedovanje narkotika, oružja, te u vezi sa napadom.


U seriji racija, tokom kojih su članovi bajkerskih bandi uhapšeni, učestvovao je veći broj policajaca, lokalni detektivi, članovi interventne jedinice, jedinice za taktične intervencije, jedinica za kontrolu javnog reda i mira i članovi tima za vanredne intervencije.


Policija je potvrdila da su izvedeni i pretresi klupskih prostorija Anđela pakla u Patrik Kourtu u Sifordu, i prostorije kluba Komančerosa u Melverton Drajvu u Helamu. Ista akcija pokrenuta je i u Rokzburg parku, Krenbournu i Gledston parku.


U ponedeljak uveče, predvođeni članovima jedinice Eho i detektivima, počela su hapšenja, pošto su prethodno izvedena tri odvojena oružana napada na biznise, odnosno objekte, napad na teretanu Nitro gdžm u Helamu, koja je u vlasništvu Mika Marija, predsednika Komančerosa Viktorije, kao i na salon za tetoviranje u Dandenongu.


Melburnski "Herald san" je došao do informacija da su članovi Anđela pakla iz Siforda, navodno koristili ubojito vojno oružje i zapaljive eksplozivne naprave tokom

Optužbe

 

Saračević, Aloija i Balsila optuženi su za ucenjivanje, dok je Jaha optužen za fizičke napade. Niko od njih nije tražio da se brani sa slobode, a saslušanje im je zakazano 19. decembra. Pridruženi član Anđela pakla, Muhamed Kodr (26) iz Bolvin Norta, pušten je na uslovnu slobodu, pošto je optužen za posedovanje steroida, a pred sud će biti izveden 15. oktobra. Baškim Gaši i Neke Virhana su takođe optuženi.

napada u nedelju, a kao odgovor zbog premlaćivanja njihovih članova.


Navodno su "teško pretukli" nekoliko članova Komančerosa tokom prošlog vikenda. Motiv tuče ostaje nepoznat. Posle napada na Marijev biznis, usledila je brza osveta kada su sa 17 hitaca izrešetane prostorije Anđela pakla u Patrik Kortu u Sifordu, u utorak ujutro.


Marej, koji je preuzeo upravljanje Komančerosima u Viktoriji od Džeja Makona u julu ove godine, smatra se "pametnim bajkerom", ali istovremeno onim koji "ne strahuje ni od čega".


Veruje se da su Komančerosi odbili ponuđene mirovne pregovore sa Anđelima pakla, a pošto je došlo do serije oružanih napada. Organi reda opravdano strahuju da je pitanje trenutka kada će neki od bajkera izgubiti život ili čak neki policajac, tokom sve češćih vatrenih obračuna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online