Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.10.2013.
11:12
Srna A

Srbi iz Stokholma dižu hram u Prebilovcima

Srbi iz Stokholma uplatili su 100.000 švedskih kruna (11.500 evra) za izgradnju spomen-hrama u Prebilovcima, gde će biti sahranjeni posmrtni ostaci oko 4.000 Srba koje su ubile ustaše 1941. i 1992. godine.

Idejno rešenje obnovljenog hrama u Prebilovcima
 

Novac je prikupljen na donatorskoj večeri prošlog vikenda u sali duhovnog i kulturnog centra "Sveti Sava" u Stokholmu i uplaćen je na račun Srpske crkvene pravoslavne opštine u Čapljini. Na donatorskoj večeri okupilo se 120 Srba iz Stokholma, a gosti crkvenoj zajednici u tom gradu bili su episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, paroh čapljinski jerej Danilo Boro i sekretar eparhije Miroslav Bošković.

Jerej Boro rekao je da su donatorsku večeru, prema blagoslovu episkopa britansko-skandinavskog Dositeja, organizovali članovi Zavičajnog udruženja Hercegovaca u osnivanju "Sveti Vasilije Ostroški". Veče je održano pod pokroviteljstvom Srpskog Saveza i Saveza Srba u Švedskoj koji su za hram u Prebilovcima donirali po 5.000 kruna.

U Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj kažu da se uskoro planira organizovanje još dve ovakve večeri u Malmeu i Geteborgu sa željom da izgradnja hrama u Prebilovcima ide planiranim tempom.

Tokom leta 1941. godine ustaše su u brojnim kraškim jamama, rekama i drugim stratištima poubijale više od 4.000 Srba sa područja Stoca, Čapljine, Ljubuškog, Metkovića i Neuma. Od hiljadu stanovnika Prebilovaca, ubijeno je 826, a do kraja rata broj poginulih povećan je na 850. Od toga, 600 su žene i deca, najviše postradali u Šurmanačkoj jami u koju su živi, u dubinu od 66 metara, gurnuti 6. avgusta 1941. godine. Iz 57 porodica niko nije preživeo.

Prebilovci su 1992. godine potpuno razoreni, kao i seosko groblje, spaljene su kosti mnogih pokojnika u grobnicama, a minirane i sravnjene sa zemljom su nedovršena crkva i kripta, gde su 1991. godine bili sahranjeni posmrtni ostaci žrtava prethodno izvađeni iz Šurmanačke i drugih jama u Hercegovini.

"U toku ovoga rata kripta je porušena i kosti su bačene u vazduh, tako da sve što je ostalo od moštiju jeste sedam sanduka", naglasio je jerej Boro.

Krajem marta ove godine počela je izgradnja spomen-hrama u kome će kosti i pepeo nevinih srpskih žrtava nezapamćenog ustaškog zločina posle dugo godina pronaći mir. Otac Boro je potvrdio da su do sada urađeni kosturnica i temelji hrama, ali da dalje aktivnosti zavise od priliva sredstava. Prema potpisanom ugovoru, vrednost radova je oko pola miliona evra, a trebalo bi da budu završeni za 365 radnih dana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online