Sreda 02.10.2013.
11:12
Srna

Srbi iz Stokholma dižu hram u Prebilovcima

Idejno rešenje obnovljenog hrama u Prebilovcima
 

Novac je prikupljen na donatorskoj večeri prošlog vikenda u sali duhovnog i kulturnog centra "Sveti Sava" u Stokholmu i uplaćen je na račun Srpske crkvene pravoslavne opštine u Čapljini. Na donatorskoj večeri okupilo se 120 Srba iz Stokholma, a gosti crkvenoj zajednici u tom gradu bili su episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, paroh čapljinski jerej Danilo Boro i sekretar eparhije Miroslav Bošković.

Jerej Boro rekao je da su donatorsku večeru, prema blagoslovu episkopa britansko-skandinavskog Dositeja, organizovali članovi Zavičajnog udruženja Hercegovaca u osnivanju "Sveti Vasilije Ostroški". Veče je održano pod pokroviteljstvom Srpskog Saveza i Saveza Srba u Švedskoj koji su za hram u Prebilovcima donirali po 5.000 kruna.

U Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj kažu da se uskoro planira organizovanje još dve ovakve večeri u Malmeu i Geteborgu sa željom da izgradnja hrama u Prebilovcima ide planiranim tempom.

Tokom leta 1941. godine ustaše su u brojnim kraškim jamama, rekama i drugim stratištima poubijale više od 4.000 Srba sa područja Stoca, Čapljine, Ljubuškog, Metkovića i Neuma. Od hiljadu stanovnika Prebilovaca, ubijeno je 826, a do kraja rata broj poginulih povećan je na 850. Od toga, 600 su žene i deca, najviše postradali u Šurmanačkoj jami u koju su živi, u dubinu od 66 metara, gurnuti 6. avgusta 1941. godine. Iz 57 porodica niko nije preživeo.

Prebilovci su 1992. godine potpuno razoreni, kao i seosko groblje, spaljene su kosti mnogih pokojnika u grobnicama, a minirane i sravnjene sa zemljom su nedovršena crkva i kripta, gde su 1991. godine bili sahranjeni posmrtni ostaci žrtava prethodno izvađeni iz Šurmanačke i drugih jama u Hercegovini.

"U toku ovoga rata kripta je porušena i kosti su bačene u vazduh, tako da sve što je ostalo od moštiju jeste sedam sanduka", naglasio je jerej Boro.

Krajem marta ove godine počela je izgradnja spomen-hrama u kome će kosti i pepeo nevinih srpskih žrtava nezapamćenog ustaškog zločina posle dugo godina pronaći mir. Otac Boro je potvrdio da su do sada urađeni kosturnica i temelji hrama, ali da dalje aktivnosti zavise od priliva sredstava. Prema potpisanom ugovoru, vrednost radova je oko pola miliona evra, a trebalo bi da budu završeni za 365 radnih dana.

2024 © - Vesti online