Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
31
Petak 20.09.2013.
09:08
Beta A

Papa: Crkva mora da prihvati gejeve

Papa Franja upozorio je da bi se moralna struktura Rimokatoličke crkve mogla "srušiti kao kula od karata" ako ne uravnoteži svoja stroga pravila o abortusu, homoseksualcima i kontracepciji s potrebom da bude milostivo mesto za sve.

Crkva mora da bude mesto za sve, ne samo odabrane, poručio papa
 

Franja je, šest meseci pošto je došao na čelo Katoličke crkve, svoju viziju crkve i svoje prioritete izložio u dugačkom intervjuu u jezuitskom časopisu "La Civilta Cattolica". Papa je u intervjuu govorio i o svojim omiljenim kompozitorima, slikarima, piscima i filmovima - Mocart, Karavađo, Dostojevski i Felinijeva "Ulica".

Vizija pape Franje o tome kakva treba da bude Katolička crkva, ocenjuje agencija Asošijetid pres, znatno se razlikuje od vizija njegovih prethodnika Jovana Pavla Drugog i Benedikta Šesnaestog, kojima je doktrina bila iznad svega. Franja je rekao da nisu sva dogmatska i moralna učenja crkve ista.

"Moramo da pronađemo novu ravnotežu; inače će čak i moralna građevina crvke verovatno pasti kao kula od karata, gubeći svežinu i miris Jevanđela", rekao je on.

Papa je rekao da Katolička crkva mora biti poput "poljske bolnice posle bitke" -lečiti rane svojih vernika i tražiti one koji su možda povređeni, isključeni ili pali.

"Beskorisno je pitati teško povređenu osobu da li ima visok holesterol ili nivo šećera u krvi", rekao je i poručio: "Morate lečiti njegove rane. Onda možemo pričati o svemu ostalom".

Crkva se, prema njegovim rečima, ponekad zatvara u sebe zbog malih stvari. "Najvažnija stvar je prva objava: Isus Hrist te je spasio. A crkveni poslanici moraju biti pre svega poslanici milosti".

"Ne možemo insistirati samo na pitanjima povezanim s abortusom, gej brakovima i upotrebom kotraceptivnih metoda. To nije moguće", rekao je on i dodao da su učenja crkve o tim pitanjma jasna, ali da nije "neophodno o tim pitanjima govoriti sve vreme".

Papa je u intervjuu ponovio da nije na njemu da sudi o gej sveštencima sve dok tragaju za Bogom i imaju dobre namere.

"Jedna osoba me je provokativno pitala da li odobravam homoseksualnost. Odgovorio sam drugim pitanjem: 'Kaži mi, kada Bog pogleda gej osobu, da li on prihvata postojanje te osobe s ljubavlju ili je odbacuje i osuđuje?'", rekao je papa.

Ppa Franja kaže da crkva "treba da bude dom za sve, a ne mala kapela u koju može stati samo mala grupa izabranih ljud". "Ne smemo ograničiti naručje univerzalne crkve da štiti našu osrednjost", rekao jer on.

POVEZANE VESTI

Petak 20.09.2013. 09:25
Lako je pederu prihvatiti pedera...
Petak 20.09.2013. 10:32
Bog ih gleda sa ljubavlju jer su to sve božija stvorenja.... NARAVNO! Ali oholost, blud, preljuba... su sve smrtni grijehovi... i ne vijerujem da Bog i na to gleda blagonaklono.
Petak 20.09.2013. 09:19
pedercina.Kad jednom smak da dodje?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online