Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 07.01.2014.
19:20
jutarnji.hr A

Papa: Kako da deci koju odgajaju gejevi pričamo o Isusu?

Papa Franja je konstatovao da su deca koju odgajaju homoseksualni parovi “nov vaspitni izazov” pred crkvom. Papa je ovu temu pokrenuo još na zatvorenoj audijenciji u novembru kojoj su prisustvovali učesnici 82. skupštine Unije redovničkih poglavara.

Papa nije imao napisan govor, a na audijenciji su bila i neka njegova jezuitska sabraća, među njima i glavni urednik isusovačkog časopisa “Civilta cattolica”, koji je Papine reči zabeležio, pa zatražio dozvolu da budu objavljene.

Papa je, kako je preneo zagrebački “Jutarnji list”, uz ostalo rekao i kako se seća slučaja veoma tužne devojčice koja je napokon priznala učitelju da je razlog njene tuge to što je ''ne voli mamina devojka''.

Papa Franja

On je podsetio i da je veoma visok procenat školske dece kojima su roditelji razvedeni.

''Stanje s kojim se suočavamo sada nas stavlja pred nove izazove, koji su ponekad teško prihvatljivi. Kako govoriti o Isusu toj deci? Kako govoriti o Isusu naraštaju koji se menja?'', upitao se retorički papa, naglašavajući da su vaspitanje i obrazovanje takođe misija crkve i da je u tome ključ.

U pripremi za ovogodišnje vanredno zasedanje Biskupskog sinoda o porodici Vatikan je objavio upitnik u kome se traži odgovor i na pitanja koliko je u “pastoralnoj stvarnosti” vanbračnih zajednica, kakvi su problemi razvoda i ponovnog venčanja, odnosno istopolnih brakova i da li svešrtenici obraćaju pažnju na te pojave.

U upitniku se Vatikan takođe interesuje kako se tretiraju osobe u istopolnim brakovima i kako se pokazuje briga za decu koju one eventualno usvajaju?

To, naravno, ne znači da Crkva ili nekonvencionalan papa menjaju doktrinu o homoseksualnosti, a kamoli o istopolnom braku, jer je naglašavano da homoseksualnima pripadaju sva ljudska prava, ali da pravo na brak i dalje pripada samo heteroseksualnom paru muškarca i žene.

Homoseksualna orijentacija sama po sebi nije greh, nije čak ni bolest, smatra Katolička crkva u sada važećim dokumentima, ali ona je “objektivan nered” – kako je svojevremeno rekao kardinal Josef Racinger koji je služio kao papa Benedikt XVI.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.01.2014. 20:45
Papa: Kako da deci koju odgajaju gejevi pričamo o Isusu? ха,ха,ха,,, па ти из златне столице и блиндираног папамобила ,,,, не би требао да имаш ту врсту проблема,,,,,
Sreda 08.01.2014. 14:11
kao i dosad.nataknete male krtolice na biiiiiiiiiiiiip...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online