Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 15.09.2013.
11:23
Srna A

Francuski književnik: Nemačka podmeće Srbiji krivicu za I svetski rat

Žan Kristof Buison, urednik francuskog lista "Figaro" i autor knjige "Ubijeni u atentatu", koja se bavi političkim ubistvima koja su promenila tok istorije, ocenio je da je Nemačka 1914. godine otpočevši Prvi svetski rat htela da kazni Srbiju, baš kao što francuski predsednik Fransoa Oland želi danas da kazni Siriju.

Hapšenje Principa posle sarajevskog atentata
 

Buison je konstatovao da Francuzi stvari prihvataju onako kako su im "servirane", a da u anglosaksonskim zemljama, posebno u Nemačkoj, postoji čitava istoriografska škola koja pokušava da svu odgovornost za Prvi svetski rat "baci na Srbe".

"Francuzi danas ne ulaze u analizu motiva Olanda, koji uporno zagovara napad na Siriju, kao što zdravo za gotovo prihvataju 'istine' o Prvom svetskom ratu na način na koji im plasira zvanična istorija, a u kojim su Gavrilo Princip i Mlada Bosna okvalifikovani kao ostrašćeni srpski nacionalisti, koji su hteli veliku Srbiju", rekao je Buison.

On je naglasio da su ga upravo pogrešne interpretacije događaja iz 20. veka motivisale da napiše knjigu koja će francuskim čitaocima pokazati da nije baš sve tako kako je napisano u udžbenicima istorije i da ih, pišući o događajima iz 1914. godine, natera da se zapitaju šta se desilo 1992. i da li su Srbi bili agresori, kakvim su predstavljeni.

"Motivacija Gavrila Principa i Mlade Bosne bila je vezana koliko za patriotizam i nacionalizam, toliko i za revolucionarni romantizam tog vremena. Oni su smatrali da se treba osloboditi austrougarske kolonijalne okupacije, kako bi omogućili svim Srbima, Jevrejima, Hrvatima i muslimanima da žive zajedno", naglasio je francuski književnik.

On je ukazao da sve diplomatske beleške iz tog vremena govore da se rat mogao izbeći i da je Srbija prihvatila gotovo sve uslove, osim onih vezanih za suverenitet, ali da su Nemci, a ne Austrijanci, želeli da iskoriste sarajevski atentat, koji su godinama priželjkivali, pošto su bili na vrhuncu vojne moći.

Komentarišući izjavu nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije i srpskog književnika Vuka Draškovića da je "Princip skupo koštao državu", Buison je naglasio da je gledano sa aspekta velikih žrtava to možda i tako, ali da je Princip omogućio Srbiji da postane nezavisna, autonomna država, koja okuplja 95 odsto Srba.

"I u Francuskoj se posle Prvog svetskog rata postavljalo pitanje da li je vredelo ući u rat u kojem je izgubila 1.400.000 naše dece. Ali, to pitanje može se postaviti u vezi sa mnogim nacionalnim herojima u evropskoj i svetskoj istoriji", zaključio je Buison.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.09.2013. 13:29
Interesantno, Nemacka podmece krivicu Srbiji. A zasto ne podmetne krivicu Engleskoj i toj istoj Francuskoj? Pa to su bili nasi 'saveznici'. I kako jedan saveznik moze to da privhati i povrh svega to unese kao cinjenicu u svoje skolske udzbenike? Ne zamerite mi na razmisljanju ali neko bi rekao da je to zbog toga sto je to vrlo vest nacin da pobednice a to su Francuska i Engleska zamaskiraju pravi razlog izbijanja I Svetskog rata a to je njihova kolonijalna gramzivost i zelja za apsolutnom kontrolom sveta. Tu je Srbija, svidjalo se nama ili ne, bila i kako vidimo ostala zrtveno jagnje. U Americi i Engleskoj Gavrilo Pricnip je u udzbenicima 'terorista' od 1914, isto to sto je sad u Francsukoj
Nedelja 15.09.2013. 13:57
Швапске барабе,шта рећи...на крају ће да нам припишу и Холокауст.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online