Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 11.09.2013.
13:17
Beta A

UN: Za osam zločina u Siriji kriva vlast, za jedan opozicija

Masovne zločine u Siriji čine obe strane u tamošnjem građanskom ratu, saopštila je u sredu komisija UN u Ženevi i dodala da, prema dokazima, vlast predsednika države Bašara al Asada i njegove pristalice stoje iza najmanje osam takvih zločina, a pobunjenici iza jednog.

U okršajima sirijske vojske i pobunjenika najviše stradaju - civili
 

Komisija, koja istražuje kršenja ljudskih prava u Siriji, nazvala je Siriju bojnim poljem na kojem se oružane snage nekažnjeno provlače sa ubijanjima velikih razmera.


U svakom pobrojanom masakru od aprila 2012. godine do danas "namera da se izvrši masovno ubistvo, kao i identitet počinilaca, potvrđeni su Komisiji, prema njenim standardima o evidenciji", piše u izveštaju.


Još devet istraga o masovnim ubistvima

Bez pominjanja 21. avgusta

Izveštaj Komisije UN je zaključen sredinom jula i u njemu se stoga ne spominje slučaj od 21. avgusta kada su, prema tvrdnjama Sjedinjenih Američkih Država, snage pod kontrolom sirijskog režima izvele napad hemijskim oružjem na predgrađa Damaska i usmrtile na stotine civila.

U dokumentu se takođe navodi da četvoročlana komisija od marta istražuje još devet slučajeva masovnih ubistava. Kod njih je potvrđeno da je došlo do nezakonitog ubijanja, ali za sada nije utvrđen identitet počinioca. U ostalim slučajevima, okolnosti ubijanja nisu dovoljno jasne da bi se utvrdila njihova zakonitost.


"Besomučno granatiranje ubilo je na hiljade civila i dovelo do raseljavanja čitavih gradova. Masakri i druga nezakonita ubijanja prolaze nekažnjeno", zaključila je Komisija.


Prema njenim nalazima, "nepoznat broj muškaraca, žena i dece je nestao, mnogi su ubijeni u pritvoru, preživeli žive sa fizičkim i mentalnim ožiljcima od torture, a bolnice i škole izložene su bombardovanju".


Izvori - izbeglice, Skajp i telefoni

Pošto Komisija još nije dobila dozvolu da radi na terenu u Siriji, ona je informacije za izveštaj morala da skuplja kroz intervjue po regionu oko Sirije, iz Ženeve, i preko skajpa i telefona.


Komisija je saopštila da je od septembra 2011. godine obavila 2.091 intervju u vezi sa Sirijom i da većina informacija potiče od dva miliona izbeglica iz te zemlje.


U saopštenju, priloženom uz izvrštaj, predsedavajući Komisije, brazilski diplomata Paulo Serđo Pinejro rekao je da je glavnina zločina počinjena konvencionalnim oružjem.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.09.2013. 14:18
Nakon rata koji dolazi i taj UN, i IMF ce da dozive veliku transformaciju, a zasluzne ce da hapse vlastiti ljudi.Dokaza ce da bude dosta.
Petak 13.09.2013. 22:44
Ej kauboji napasete mi se muda ko zeka kelerabe....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online