Sreda 11.09.2013.
13:17
Beta

UN: Za osam zločina u Siriji kriva vlast, za jedan opozicija

U okršajima sirijske vojske i pobunjenika najviše stradaju - civili
 

Komisija, koja istražuje kršenja ljudskih prava u Siriji, nazvala je Siriju bojnim poljem na kojem se oružane snage nekažnjeno provlače sa ubijanjima velikih razmera.


U svakom pobrojanom masakru od aprila 2012. godine do danas "namera da se izvrši masovno ubistvo, kao i identitet počinilaca, potvrđeni su Komisiji, prema njenim standardima o evidenciji", piše u izveštaju.


Još devet istraga o masovnim ubistvima

Bez pominjanja 21. avgusta

Izveštaj Komisije UN je zaključen sredinom jula i u njemu se stoga ne spominje slučaj od 21. avgusta kada su, prema tvrdnjama Sjedinjenih Američkih Država, snage pod kontrolom sirijskog režima izvele napad hemijskim oružjem na predgrađa Damaska i usmrtile na stotine civila.

U dokumentu se takođe navodi da četvoročlana komisija od marta istražuje još devet slučajeva masovnih ubistava. Kod njih je potvrđeno da je došlo do nezakonitog ubijanja, ali za sada nije utvrđen identitet počinioca. U ostalim slučajevima, okolnosti ubijanja nisu dovoljno jasne da bi se utvrdila njihova zakonitost.


"Besomučno granatiranje ubilo je na hiljade civila i dovelo do raseljavanja čitavih gradova. Masakri i druga nezakonita ubijanja prolaze nekažnjeno", zaključila je Komisija.


Prema njenim nalazima, "nepoznat broj muškaraca, žena i dece je nestao, mnogi su ubijeni u pritvoru, preživeli žive sa fizičkim i mentalnim ožiljcima od torture, a bolnice i škole izložene su bombardovanju".


Izvori - izbeglice, Skajp i telefoni

Pošto Komisija još nije dobila dozvolu da radi na terenu u Siriji, ona je informacije za izveštaj morala da skuplja kroz intervjue po regionu oko Sirije, iz Ženeve, i preko skajpa i telefona.


Komisija je saopštila da je od septembra 2011. godine obavila 2.091 intervju u vezi sa Sirijom i da većina informacija potiče od dva miliona izbeglica iz te zemlje.


U saopštenju, priloženom uz izvrštaj, predsedavajući Komisije, brazilski diplomata Paulo Serđo Pinejro rekao je da je glavnina zločina počinjena konvencionalnim oružjem.

2024 © - Vesti online